Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V kauze tzv. pozemkovej mafie padli prvé rozsudky: Najnižší trest je desať rokov basy

Zuzana Harculová dostala 12 rokov basy, Vlastimila Brédu (otočený chrbtom) senát oslobodil spod obžaloby Zobraziť galériu (2)
Zuzana Harculová dostala 12 rokov basy, Vlastimila Brédu (otočený chrbtom) senát oslobodil spod obžaloby (Zdroj: Foto: miš)

PEZINOK – Kauza údajnej pozemkovej mafie je na konci. Podvodným prevodom nehnuteľností v Bratislave v katastri Devínskej Novej Vsi sa skupina mala obohatiť až o 15,5 milióna eur. Dnes na súde v Pezinku padli konečne prvé rozsudky. Zo siedmich obžalovaných jedna žena zomrela, jedného muža súd oslobodil a ostatným piatim vymeral tresty v rozmedzí od 10 do 12,5 roka.

Nezákonné kšefty s nehnuteľnosťami v bratislavskej Devínskej Novej Vsi už majú svoje obete. Pred senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sa však dnes nepostavil hlavný obžalovaný Radoslav Zimčák. V kauze dokopy figuruje sedem obžalovaných, no jedna z nich Terézia Nyáriová zomrela. Rozsudok si z úst sudcu vypočul len Vlastimil Bréda a Zuzana Harculová. Ostatní sa o výsledku pojednávania dozvedia písomne alebo prostredníctvom svojich advokátov.

Radoslavovi Zimčákovi vymeral súd 12 rokov. Trest si má odpykať vo väzení so stredným stupňom stráženia. Gabriela Juříková dostala 10 rokov, trest si odsedí vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Stanislav Werškov dostal 12,5 roka väzenia, do čoho mu zarátali aj 18-mesačný trest, ktorý mu vymeral dunajskostredský súd v inej veci.

Ivanovi Šebestovi súd stanovil trest 11 rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Zuzana Harculová dostala 12 rokov v najmiernejšom väzení, do trestu jej započítali aj odsúdenie z trestného rozkazu malackého súdu v inej kauze. Kameň zo srdca padol obžalovanému Vlastimilovi Brédovi, ktorého súd oslobodil spod obžaloby.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Obžalovaní, ktorí dostali tresty a súd ich uznal za vinných sa odvolali. Prokurátor si na vyjadrenie ponechal zákonnú lehotu. Obžalovaná Terézia Nyáriová počas procesu zomrela, konanie proti nej teda zastavili.

Odsúdení sa podľa Špecializovaného trestného súdu ako organizovaná skupina dopustili obzvlášť závažného zločinu podvodu a zločinu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky. „Bola tam určitá deľba práce, plánovitosť,“ poznamenal predseda senátu. Podľa neho sa hlavný obžalovaný Radoslav Zimčák v prípravnom konaní priznával k trestnej činnosti a usvedčoval ďalšie osoby. Potom už nevypovedal pred súdom na hlavnom pojednávaní, ale ani neodvolal priznanie. Pôvodnú výpoveď podľa sudcu zdôvodnil snahou dostať sa z väzby. „Podali sme dovolanie z takých skôr procesných dôvodov aj napriek tomu, že sa priznal, pretože podľa nášho názoru išlo o nezákonné konanie. Nezákonnosť sa začala už v prípravnom konaní – z hlavného podozrivého organizátora, návodcu a obvineného sa stal svedok,“ povedal Zimčákov obhajca. „Rozsudok, čo sa týka nosného deliktu, to znamená podvodného prevodu devínskych pozemkov, prakticky celkom korešponduje s dôkazmi,“ povedal prokurátor.

Genéza prípadu

Obžalovaní podľa prokuratúry koncom roka 2007 po vzájomnej dohode vytypovali nehnuteľnosti v Bratislave v katastri Devínskej Novej Vsi s rozlohou približne 284-tisíc metrov štvorcových, ktoré mali hodnotu asi 15,5 milióna eur. Údajne ich podvodom najprv previedli z pôvodných vlastníkov na fiktívnych, teda biele kone. Pomocou falošných dokladov pred notármi a na katastri predstierali, že sú vlastníkmi predávanej nehnuteľnosti alebo reálnymi kupcami. Potom pozemky previedli na im spriaznené osoby, ktoré v konečnom dôsledku vystupovali ako bezúhonní úspešní podnikatelia. Skupina údajne mala z pozemkov obrovské zisky. Podľa žalobcu nikdy neplatili kúpne ceny deklarované v kúpno-predajných zmluvách, resp. spriaznené osoby zaplatili len symbolické sumy.

Jozef Drag zamiešal karty

Z prípadu bol vylúčený na samostatné konanie Jozef Drag a následne voči nemu trestné stíhanie prerušili, pretože podľa prokuratúry sa významnou mierou podieľal na objasnení a usvedčení páchateľov v inej trestnej veci súvisiacej s pozemkovou mafiou. Obhajoba mala počas procesu výhrady k tomu, aby Drag figuroval ako svedok, keď je aj v obžalobe spomínaný ako hlavný organizátor. Tento istý muž je obžalovaný v kauze bytovej mafie, ktorá sa prejednáva na bratislavskom súde. Aj v tejto kauze sú rovnako obžalovaní Radoslav Zimčák, Gabriela Juříková, Stanislav Weršk a Terézia Nyáriová z prípadu pred pezinským súdom. Drag v utajení v minulosti pracoval pre políciu. V už spomínanom "bratislavskom" prípade v kauze tzv. bytovej mafie súd žiadal o odpoveď ministerstva vnútra, či ho zbaví mlčanlivosti.

Jozef Drag
Zobraziť galériu (2)
Jozef Drag  (Zdroj: Foto: miš)

Pezinský súd si o Dragovi urobil záver na základe vyžiadaných správ o sociálnych a zdravotných odvodoch. „Bol príslušníkom polície,“ povedal predseda senátu s tým, že súd nič iné o tejto veci nezaujíma. „Pred súdom nie je potrebné dokazovať, ako funguje polícia,“ dodal. V tejto kauze bol Drag aj zbavený mlčanlivosti ministrom vnútra, aby mohol vypovedať.

Prokurátor pripomenul, že aj keď Jozef Drag vystupoval v kauze pozemkovej mafie ako svedok, pôvodne figuroval ako obvinený, jeho prípad vyčlenili na samostatné konanie a napokon trestné stíhanie voči nemu prerušili, keďže pomáha pri odhaľovaní trestnej činnosti. „Inštitút prerušenia slúži aj na to, aby bola garancia, že bude zotrvávať na svojich tvrdeniach,“ poznamenal prokurátor, podľa ktorého si Drag nevymýšľa a hovorí pravdu. Ako dodal, tento muž je obvinený aj v ďalších piatich prípadoch pozemkovej mafie, vyšetrovanie jednej z nich je vo finále.

Podľa prokurátora skutočnosť, že Drag pracoval pre políciu, vyšla najavo v bratislavskom prípade tzv. bytovej mafie, v pezinskom sa len informácie overovali. Preukázalo sa to, ale v čase prevodov devínskonovomestských pozemkov ešte Drag pre políciu nerobil. Podľa prokurátora by bez tohto muža nezískali relevantné informácie o trestnej činnosti. „Je to osoba z kriminálneho prostredia. Keby odtiaľ nepochádzal a nespolupodieľal sa pri páchaní tých činov na určitej úrovni, tak by sme sa nedozvedeli o trestnej činnosti takých ľudí, ktorí sú vycvičení, vyštudovaní a bývalí pracovníci spravodajských služieb,“ povedal prokurátor.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu