Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sestričky zbierajú výplatné pásky, Zvolenská a ASL údajne zavádzajú

Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) chce vyvrátiť štatistické tvrdenia o mzdách sestier a pôrodných asistentiek, ktoré uvádza ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská i prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) Ladislav Pásztor.

Podľa komory sú nepravdivé a účelovo podsúvané verejnosti, pustili sa preto do zbierania výplatných pások. "Výplatné pásky zhromažďujeme, v krátkom čase vyhodnotíme ich obsah a s výsledkom sa obrátime na ministerstvo zdravotníctva," skonštatovala Ivana Kvetková zo SKSaPA.

Zvolenská začiatkom mesiaca informovala, že v štátnych nemocniciach je priemerný mesačný plat sestier 1016 eur. Podľa údajov, ktoré poskytla Asociácia štátnych nemocníc združujúca 24 veľkých zdravotníckych zariadení, medzi ktorými sú i univerzitné a fakultné nemocnice či ústavy, bola priemerná mesačná mzda sestier a pôrodných asistentiek vrátane všetkých príplatkov 1 037 eur. Ako ministerka uviedla, v krajských a súkromných nemocniciach to má byť necelých 800 eur. V neštátnych ambulanciách sa podľa ASL priemerné zárobky pohybujú zase na úrovni 750 eur. Všetky sumy sú uvádzané v hrubom. 

Komora výzvu zverejnila na svojej internetovej stránke, od sestier a pôrodných asistentiek chce, aby okrem výplatných pások zasielali i počet rokov praxe ako i to, či pracujú v štátnom, neštátnom zariadení či ambulancii. Privítali by aj údaje o tom, či majú delené úväzky, prípadne či ich zamestnávateľ núti vykonávať prácu nad rámec zmluvy. 

Sestry dlhodobo požadujú riešenie platovej otázky. V marci minulého roka im 141 poslancov NR SR schválilo zákon o minimálnych mzdových nárokoch, ktorý im mal od apríla 2012 garantovať minimálne platy od 640 do 928 eur v závislosti od dĺžky odbornej praxe. Zákonu predchádzala petícia, pod ktorú sa podpísalo 250 tis. ľudí. Legislatíva bola v praxi len niečo vyše troch mesiacov, keď v júli 2012 ústavný súd pozastavil jej účinnosť. Zákon bol nakoniec po takmer roku vyhlásený za protiústavný. 

Ministerstvo zdravotníctva trvá na to, že v štátnych nemocniciach majú sestry a pôrodné asistentky platy tak, akoby legislatíva i naďalej platila, takúto garanciu chcel najnovšie premiér Robert Fico rozšíriť aj na zariadenia vyšších územných celkov. Jeho riešenie však sestry odmietli, tvrdia, že diskriminuje tie z nich, ktoré pracujú v súkromných nemocniciach. SKSaPA i sesterské odbory požadujú taký zákon, ktorý bude riešiť odmeňovanie všetkých sestier, bude v súlade s ústavou a finančne krytý. Toto je jedna z požiadaviek deklarácie, ktorou zavŕšili trojdňovú výstražnú stanovačku pred úradom vlády, ktorú zorganizovali začiatkom októbra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu