Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tempus a Auto Bavaria chcú žalovať BMW

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Skupina Tempus a spoločnosť Auto Bavaria chcú žalovať BMW. Žiadať budú o náhradu škody v celkovej výške približne 100 miliónov eur.

"Ako kompenzáciu za zmarené investície, ohrozené pracovné miesta, ušlý zisk a spôsobené straty spojené s uzatvorením piatich servisných a predajných centier na území Slovenskej republiky," vysvetlil predseda predstavenstva Tempus Group Martin Sojka. Tempus požaduje 70 mil. eur, zvyšných 30 mil. eur chce vysúdiť spoločnosť Auto Bavarija.

Skupina Tempus v pondelok po týždni opäť otvorila svoje showroomy a servisné strediská pre vozidlá BMW. Tie v minulý utorok uzavrela preto, že jej rakúsky importér BMW Vertriebs nepredĺžil licenciu pre autorizovaný predaj a servis automobilov. "Našli sme alternatívne riešenie. Dodávateľov náhradných dielov je na trhu veľa, s tým problém nie je," povedal Sojka. "Ideme vlastnou cestou, servis si vieme zabezpečiť a autá začíname dovážať svojimi kanálmi," tvrdí Sojka. Licenciu na autorizovaný predaj a servis však skupina nemá.

Autá plánuje dovážať individuálne z iných krajín. "Jedná sa o vozidlá, registráciou ktorých sa v jednotlivých krajinách tvoria počty predaných a registrovaných vozidiel a tieto sa následne s veľkými zľavami exportujú do iných krajín. Vozidlá boli registrované v priebehu roka 2013, maximálne v priebehu roka 2012. Mnohokrát sa však jedná o úplne nové vozidlá," vysvetľuje Sojka s tým, že spoločnosť má záujem vytvoriť na Slovensku celú sieť predaja a servisu takýchto áut, mala by sa skladať zo siedmich či ôsmich centier.

Sojka, ktorý ešte uplynulý utorok médiám oznámil, že by pre nepredĺženie licencie malo prísť o prácu 221 ľudí, zo situácie viní BMW. Podľa dôveryhodného zdroja z prostredia spoločnosti však za nepredĺženie zmluvy môže hlavne samotné vedenie skupiny Tempus. "To, že Tempus nedostane zmluvu, sme vedeli už pred rokom," povedal ešte v utorok zdroj, ktorý si neželal byť menovaný. Tempus mal podľa neho od BMW dostať stopku za kritickú situáciu v podniku.

"Naša spoločnosť sleduje stratégiu dlhodobých partnerstiev pre dlhodobo udržateľnú predajnú a servisnú sieť," zopakoval stanovisko BMW PR manažér značky Milan Stupka. "V rámci stratégie sme v júni otvorili Auto Palace v Bratislave, koncom októbra pribudne aj nová prevádzka v Košiciach. Rozširujeme aj sekciu motocyklov, v piatok sa otváral nový showroom v Banskej Bystrici. To je znak toho, že BMW na Slovensku zostáva," doplnil.

Na Slovensku je momentálne šesť autorizovaných predajcov a sedem servisov pre vozidlá BMW. Okrem toho tu pôsobia dve predajné a servisné centrá pre motocykle BMW, ale aj jeden autorizovaný predajca a servis špeciálne pre značku MINI.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu