Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bratislavu čaká boom prírodných kúpalísk: Kde vyrastú, niekde už začali stavať!

Bratislavčania sa môžu tešiť na nové kúpaliská Zobraziť galériu (15)
Bratislavčania sa môžu tešiť na nové kúpaliská (Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Kým doteraz poznali kúpania chtiví Slováci najmä tradičné kúpaliská či aquaparky, v budúcnosti by sa hitom mali stať športovo rekreačné zóny a ekologické kúpanie. Len v bratislavskom kraji sa v budúcom roku chystajú minimálne tri projekty, ktoré by mali priniesť kúpanie a rekreovanie na oveľa vyššej úrovni ako doteraz. Ich prípravu zatiaľ zdržujú nielen rozhodnutia úradníkov, ale aj miestni vandali.

V Stupave svetový unikát

Vizualizácia Stupava
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: topky/mc)

Už v budúcom roku by sa mali obyvatelia bratislavského kraja v oblasti Stupavy tešiť z prírodného kúpaliska v miestnom parku. „V tom parku je vraj podľa meraní najzdravší vzduch v strednej Európe“, chváli si stupavské okolie miestna bufetárka. Na vybudovanie kúpaliska nemalo mesto peniaze, tak sa do toho pustil investor, ktorý ku kúpaniu pričlenil aj apartmány. Ako prvé v projekte vzniklo prírodné jazero, to je však už dva roky zatvorené. „Jazero je ekologické, boli do neho vysadené špeciálne vodné rastiny, ktoré čistia vodu. Do jazera však nejakí dobráci nahádzali ryby, celý systém zničili a my musíme začať odznova,“ vysvetlil Rastislav Roško, zástupca investora. Stupavčania, ktorí sa jazera už nevedia dočkať, tak doplatili na miestnych vandalov.

Milovníci letných športov aj pri Čunove

Bližšie k realizácii by sa mal v najbližších dňoch pohnúť aj projekt športovo-rekreačného areálu v Čunove. Tam  sa výletníci do budúcna môžu tešiť až z troch plôch prírodných letných kúpalísk. Okrem toho, že sa Bratislavčania spolu s rodinami aj deťmi môžu dostať do pripravovaného areálu na bicykloch či kolieskových korčuliach, projekt vraj komplexne zabezpečuje všetky vodné, ale aj iné letné športy. „Budú tam detské ihriská, športové ihriská asi pre desať rôznych športov, vodné atrakcie i prírodný park. Očakávame, že tu budú mať svoje kluby kanoisti či kajakári,“ upresňuje konateľ Danubia Parku Július Kováčik.

V Čunove už funguje areál vodných športov Divoká voda.
Zobraziť galériu (15)
V Čunove už funguje areál vodných športov Divoká voda.  (Zdroj: topky)

Investori už úspešne prevádzkujú Divokú vodu, miestni ich poznajú a pochvaľujú si čunovský areál. „Mali sme tu teraz Svetový pohár, takže si sem prídeme nielen oddýchnuť a zašportovať, ale stretneme tu aj svetové hviezdy“, teší sa miestny obyvateľ z areálu.

Bratislavu čaká boom prírodných
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: topky)

Nové kúpalisko aj v Šamoríne

Komplexné športoviská tentokrát však pre vrcholových športovcov pripravuje aj Šamorín. Mesto už predčasom predpísalo zmluvu so slovenským investorom Istrokapitálom na výstavbu kúpaliska. K tomu má vraj pribudnúť aj športový areál, kde okrem telocvičien a kongresových sál bude aj veľké zázemie pre jazdectvo.

V Šamoríne už spustili výstavbu.
Zobraziť galériu (15)
V Šamoríne už spustili výstavbu.  (Zdroj: Jan Zemiar)

„Celý projekt je v štádiu prípravy a hovoriť o tom, kedy bude kúpalisko hotové je predčasné. V areáli by mal byť však špičkový plavecký bazén, aby sa na Slovensku mohli začať konať vrcholové podujatia v plávaní“ uviedla Helena Tomková, mediálna zástupkyňa Istrokapitalu. Podľa našich informácií má byť v areáli aj dostihová dráha, vonkajší aj vnútorný parkúr a celé zázemie pre jazdcov. Mario Hoffmann, ktorý je známym milovníkom koní sem vraj chce prilákať svetovú špičku jazdcov vo vytrvalostných pretekoch.

Takto by to malo v Šamoríne vyzerať už čoskoro.
Zobraziť galériu (15)
Takto by to malo v Šamoríne vyzerať už čoskoro.  (Zdroj: topky)

Kde sa chodili bratislavčania kúpať doteraz

V bratislavskom kraji sa využíva na kúpanie najmä areál Zlatých Pieskov a Kuchajdy, chodí sa aj na Slnečné jazerá v Senci a na Košariská. Umelých kúpalísk je v Bratislave a v okolí sedem a to Delfín, Rosnička, Lamač, Krasňany, Tehelné pole Iuventa a  Aquatermál v Senci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu