Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SaS: Zámer vysťahovať Iuventu je ďalší zo série biznisov štátu s oligarchami

Lucia Nicholsonová
Lucia Nicholsonová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zámer vysťahovať mládežníkov z Iuventy z areálu na Slavíne je ďalší zo série biznisov štátu s oligarchami. Tvrdí to opozičná strana SaS. Za vysťahovaním z areálu pri Slavíne, kde sú jedny z najdrahších pozemkov v Bratislave, vidia liberáli lobing bývalého developéra z Penty Juraja Šaštinského. Ten sa spomínal aj v kauze Gorila.

"V Starom Meste už nie je veľmi kde stavať. Parcely na Búdkovej sú veľmi lukratívnym posledným mohykánom, kde by sa dalo niečo postaviť. Pripadá mi to tak, že pán Šaštinský, ktorý je podľa našich informácií aktívny v skupine Penta, si dupol nohou na tom kopci a povedal si, že tu chcem mať dom s výhľadom na Staré Mesto," povedala na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Lucia Nicholsonová (SaS). Podľa nej štát tým, že mu to umožnil, uprednostnil súkromný záujem pred verejným.

Nicholsonová nevidí veľa možností na zvrátenie súčasného sledu udalostí. Pokúsi sa však o to, aby sa bratislavská mestská časť Staré Mesto snažila o zápis hlavnej budovy Ekoiuventy do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. "Sťažili by sme tým novému majiteľovi nakladať s touto budovou," povedala. Druhou možnosťou je, aby sa Staré Mesto pokúsilo získať budovu v dražbe, ak sa do nej dostane. "Ak sa do nej dostane z dôvodu prebytočnosti, mohla by sa o ňu uchádzať aj mestská časť Staré Mesto," povedala Nicholsonová. Podľa nej by toto bolo asi najlepšie riešenie. "Pretože tá budova by sa dostala do rúk mestskej časti Staré Mesto, ktoré by jej mohlo prinavrátiť jej pôvodný význam. Teda, aby slúžila deťom a mladým ľuďom," doplnila Nicholsonová.

Martin Poliačik (SaS) je presvedčený, že ak má Iuventa pracovať, musia jej byť zabezpečené primerané podmienky. Súkromný záujem nemôže byť podľa neho nadradený verejnému. Poliačik sa obáva, že štát nakoniec príde o všetky pozemky na Búdkovej ulici.

Na zámer vysťahovať Iuventu upozornil dnes prvý Denník N. Informuje, že k tomuto kroku štát pristupuje v čase, keď sa k susedným pozemkom v areáli na Búdkovej ulici dostal bývalý developér z Penty Juraj Šaštinský. Podľa denníka by sa po vysťahovaní mládežníkov do konca leta mohol pri Šaštinského pozemkoch uvoľniť aj štátny nehnuteľný majetok s historickou budovou Ekoiuventy. Denník tiež píše, že ministerstvo školstva, ktoré organizáciu riadi, tvrdí, že o predaji zatiaľ nerozhodlo. Ak by k nemu došlo, budova by išla ďalej v rámci štátu a až v prípade nezáujmu by sa konala verejná dražba. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu