Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čestná stráž po vlaňajšom trapase s nadávkami: Dostali STOP, vystúpi Fico!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tohtoročné oslavy výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici sa zaobídu bez Čestnej stráže prezidenta republiky. Tá si presne pred rokom vyrobila medzinárodný trapas, keď predviedla choreografiu na pesničku plnú anglických vulgarizmov. Neprítomnosť čestnej stráže však tento rok vyváži bohatá účasť hostí z Ruskej federácie.

Doteraz nám nikto celkom presne nevysvetlil, prečo prezidentská čestná stráž na oslavách SNP v Bystrici nevystúpi. Ministerstvo obrany tvrdí, že stráž je podriadená Vojenskej kancelárii prezidenta. Grassalkovichov palác však do uzávierky na naše otázky nereagoval. Je však možné, že čestná stráž dostala stop kvôli minuloročnému trapasu. Pred očami diplomatov a hostí z celého sveta vtedy príslušníci stráže predviedli choreografiu na hip-hopovú pesničku plnú anglických vulgarizmov.

Oslavy 68 vyrocia SNP Banska Bystrica (zostrih)

Oficiálnym organizátorom osláv SNP je Múzeum SNP v Banskej Bystrici. To zverejnilo program osláv, podľa ktorého síce čestná stráž nevystúpi, no oslavy budú plné zaujímavostí od preletu stíhačiek, cez príhovory ústavných činiteľov, až po hudobné vystúpenia. Kým minulý rok z troch najvyšších ústavných činiteľov rečnil iba prezident Gašparovič, tento rok si miesto na tribúne nenechajú ujsť ani premiér Robert Fico a šéf parlamentu Pavol Paška.

Navyše sa zdá, že oslavy SNP poctí mimoriadne početná návšteva z Ruska. Okrem Alexandrovcov totiž vystúpi aj akademický súbor Belkanto z domu kultúry Mir Zjednoteného ústavu jadrového výskumu v meste Dubna v Moskovskej oblasti. Nebude chýbať ani príhovor predsedu ruskej Štátnej dumy Sergeja Naryškina.

Zdá sa, že prezidentská kancelária si z minuloročného trapasu vzala ponaučenie. Čestná stráž už pochodovala iba do rytmu vojenskej dychovky. Vojaci si zas namiesto vulgárnej odrhovačky vybrali trochu ráznejšiu muziku od švédskej metalovej úderky Sabaton:

Vojaci Sabaton

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu