Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ústava nie je návod na obsluhu tlakového hrnca, tvrdí Paška

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Novú Ústavu SR písať netreba. Tá súčasná zodpovedá ústavám všetkých európskych a iných krajín. To je názor predsedu Národnej rady (NR) SR Pavla Pašku, podľa ktorého sa nedá povedať, že by slovenská 21-ročná ústava mala nejaké slabiny. Paška zdôraznil, že ústava akéhokoľvek štátu je najvyšší zákon a nie návod na obsluhu tlakového hrnca.

"Ústava je najvyšší zákon. Zahŕňa v sebe výkladovo a v kontexte všetky nevyhnutné riešenia. Ak by sme prijali tendenciu začať sa púšťať do výkladových rovín priamo v texte ústavy, pravdepodobne by sme to robili asi 20 rokov. A ústava by bola 15 000-stranový dokument, v ktorom by sa už nevyznal nikto," povedal Paška dnes na besede o ústave, ktorá sa konala v rámci Dňa otvorených dverí Národnej rady SR.

Predseda parlamentu nesúhlasí s názorom, že slovenská ústava nespĺňa všetky atribúty modernej ústavy. "Ústava, tak ako ju tvorcovia predstavili pred 21 rokmi, je absolútne kompatibilná a zodpovedá ústavám všetkých európskych a iných demokratických krajín. Flexibilná by mala byť jedine z pohľadu ústavnej núdze alebo nevyhnutnosti," zdôraznil.

Šéf zákonodarného zboru by si v súvislosti s ústavou vedel predstaviť úpravu záväznosti niektorých výkladov. "A to nielen na úrovni Ústavného súdu SR, ale aj ostatných súdov. Aby nebolo možné, že v tej istej veci rozhodnú dvaja sudcovia rozdielne," vysvetlil. Zároveň pripomenul, že zmeny základného zákona štátu sú veľmi citlivá záležitosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu