Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najlacnejšia alternatíva bývania v Bratislave: Kúpa starého bytu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Za nájomné bývanie v Bratislave sa v súčasnosti v porovnaní so začiatkom roka platí viac. Priemerná ponuková cena nájmu s energiami v porovnaní s januárom vzrástla tento mesiac o 3,67 percentuálneho bodu a dosiahla 678,40 eur mesačne.

Vyplýva to z analýzy spoločnosti Bencont Investments, ktorú uskutočnila na vzorke 900 bytov na prenájom. Spoločnosť tiež vypočítala, že najlacnejšia alternatíva bývania v Bratislave je kúpa staršieho bytu. Nájomné bude podľa nej stále drahšie.

Spoločnosť tvrdí, že najdrahšie sa prenajímajú byty v prvom obvode, kde sa ceny pohybujú vysoko nad celkovým priemerom. Za jednoizbový byt tu nájomník mesačne vrátane energií zaplatí skoro o 100 eur viac (515 eur) ako za byt rovnakých rozmerov v druhom okrese (411 eur). Ak by si napríklad mierne doplatil, za cenu prenájmu trojizbového bytu v prvom obvode (1040 eur) by mal päťizbový byt v štvrtom (1091 eur).

Kým priemerné ceny za mesačné nájomné sa v prvom okrese pohybujú na úrovni takmer 880 eur, v druhom je to 572 eur. Okrem prvého obvodu sú však nájmy v iných častiach mesta takmer rovnaké, konštatuje spoločnosť. "Výnimkou sú len troj- a viac izbové byty v treťom okrese, kde sa v ponuke objavujú aj luxusnejšie a novšie byty z Koliby či byty z predkrízových projektov Tri Veže a Koloseo," uvádza.

V ponukách realitných kancelárií i súkromných inzerentov sa podľa spoločnosti stále viac objavujú aj prenájmy bytov z novostavieb. Priemerne však za bývanie v nich nájomník tento mesiac aj s energiami zaplatil 792 eur. "Je to o 16,7 percenta viac ako priemer," konštatuje spoločnosť.

Cena je však nižšia pri predaji starých bytov. Jednotková cena za štvorcový meter v porovnaní s minuloročným decembrom klesla o 7,9 percenta, a to na úroveň 1726,30 eur za štvorcový meter (m2) s DPH. "Prvý okres rovnako poskytuje cenovo najnedostupnejšiu ponuku," podotýka spoločnosť s tým, že v ostatných obvodoch sú ceny približne podobné.

Bencont hodnotil aj finančnú dostupnosť bývania v Bratislave. "Z analýzy ako finančne najvýhodnejšia alternatíva spomedzi trojizbových bytov vyšla kúpa starého bytu, za ktorý sa v celobratislavskom porovnaní zaplatí mesačne o 10 eur menej ako za nájom," vysvetlil hlavný analytik spoločnosti Matúš Jančura. V porovnaní s novostavbami je podľa neho o takmer 27 percent výhodnejší starý byt.

"Do celkových nákladov na byt je potrebné zarátať aj zálohové platby – energie či bytový fond. Vtedy môže novostavba oproti starému bytu či prenajatému bytu ušetriť v niektorých prípadoch aj 100 eur. Aj napriek tejto úspore budú novostavby stále finančne najnevýhodnejšie," dodal.

Pri novostavbách a starých bytoch pritom spoločnosť pri analýze sledovala mesačnú hypotekárnu splátku (100-percentné prefinancovanie, 30-ročné splácanie a 4,5-percentnú ročnú úrokovú sadzbu), pri prenájmoch v rámci finančných nákladov zase počítala nájom očistený o energie.

V segmente nových bytov sa podľa spoločnosti neočakávajú prudké nárasty cien. Ich predajná cena sa stále drží na úrovni 2100 eur za štvorcový meter s daňou. Cena starých bytov na trhu v decembri minulého roka dosiahla 1874 eur za m2, no k júlu sa opäť vrátila na úroveň okolo 1750 eur za m2 s daňou. Podľa spoločnosti neexistujú predpoklady pre rast cien starých bytov.

Pri nájomnom bývaní Bencont sleduje približne 5 až 7-percentný rast ceny mesačného nájmu. "Rast nájmov o približne päť percent bude pokračovať aj naďalej, pretože Bratislava má najmä vďaka pracovným príležitostiam stále obrovský potenciál prilákať dopyt do tohto segmentu," zhrnula spoločnosť.

Viac sa o aktuálnych ponukách nehnuteľností dozviete na stránke ringo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu