Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najžiadanejšími sú dvojizbové byty

Vývoj dopytu na sekundárnom trhu Zobraziť galériu (5)
Vývoj dopytu na sekundárnom trhu (Zdroj: PR článok)

Bratislava, 16. júla 2013 – Spoločnosť LEXXUS vyhodnotila vývoj na bratislavskom trhu rezidenčných nehnuteľností za druhý štvrťrok 2013. Z analýzy vyplynulo, že v súčasnosti sa najviac kupujú, ako aj na výstavbu plánujú dvojizbové byty. Predstavujú totiž univerzálne riešenie prvého bývania a zároveň sa stávajú najčastejšou voľbou v prípade investície. Najpopulárnejšími sa stali dokončené byty v nových projektoch s výhodou okamžitého nasťahovania, ktoré sa po krízových rokoch stali pre kupujúcich istotou.

Z dlhodobého hľadiska ponuka aj predaj jednoizbových bytov klesá najvýraznejšie. Pre kupujúcich sa najatraktívnejšou kategóriou stali dvojizbové byty, ktoré v Q2 2013 tvorili až polovicu predaných bytov. V ponuke nových projektov predstavujú dvojizbové byty takmer 60 %-tný podiel. Oproti predchádzajúcemu kvartálu sa v ponuke nových projektov nachádza podstatne menej trojizbových bytov, len okolo 20%, pričom kupujúci vyhľadávajú ponuky s menšou výmerou (dlhodobo najnižšia priemerná výmera kúpených trojizbových bytov 78,8 m2). „Pri návrhu bytov v nových projektoch sa zdá, že sa konečne darí vytvoriť produkt s ideálnym pomerom veľkosti, počtu izieb a ceny“, hovorí Michal Zajíček, analytik spoločnosti LEXXUS na margo aktuálnych nákupných preferencií.

Druhý štvrťrok priniesol na bratislavský rezidenčný trh až  sedem nových projektov. Z nich najvýraznejšie prispela ponukou nových bytov druhá etapa Slnečníc a projekt na Ružinovskej ulici. Spolu aj s druhou etapou bytov v projekte DORNYK prišlo do predaja 564 nových bytov. Na trhu je aktuálne k dispozícii 2 924 voľných bytov v 108 projektoch. 

Nové projekty, ktoré začali
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PR článok)

Priemerná cena voľných bytov opäť klesla, čo zapríčinili nové projekty, ktoré prichádzajú na trh s cenami na úrovni 1 300 – 1 900 EUR za m2 bez DPH. K poklesu priemernej ceny nielen voľných, ale aj predaných bytov prispeli výhodné úvodné ceny v projekte Panorama City či zľavy z pôvodných cien bytov v projekte Koliba Design Cubes, čo výrazne pomohlo rozhýbaniu ich predaja. K podobnému kroku sa uchýlili v minulosti viaceré projekty, ktoré dnes úspešne dopredávajú posledné byty. V úspešne predávaných projektoch naopak developeri neváhajú ceny najžiadanejších bytov aj mierne zvyšovať. „Projekt Panorama City lákal potenciálnych kupujúcich ešte v priebehu druhého kvartálu nižšími úvodnými cenami. Aktuálne však zaznamenávame úpravu cien bytov smerom nahor, podobne je to aj pri projekte Cubicon Gardens v Mlynskej doline“, dodávala Zajíček.

Počet predaných bytov počas druhého kvartálu síce nedosiahol hodnoty zo začiatku roka, bol však vyšší ako v uplynulých kvartáloch roku 2012. V medziročnom porovnaní ide o 18%-ný nárast záujmu o nové bývanie. Pri porovnaní predajov v prvých polrokoch je nárast ešte výraznejší. Silnejúci dopyt je motivovaný hlavne priaznivou cenou dokončených, ale aj štartujúcich projektov, novou ponukou stále kvalitnejších projektov a výhodnými hypotékami.

Sekundárny trh
Predaj je silnejší, ako prenájom.

V druhom kvartáli roka na sekundárnom trhu prišlo po miernom náraste opäť k poklesu priemernej ponukovej ceny nehnuteľností. V medziročnom porovnaní je ale cena približne rovnaká ako pred rokom.

Aj naďalej patria medzi najžiadanejšie kategórie trojizbové byty, následne dvojizbové, a potom jednoizbové. Pomer dopytu po kúpe a prenájme nehnuteľností je 56:44% a aj napriek avizovanej letnej sezóne prenájmov je dopyt stále viac orientovaný na kúpu nehnuteľnosti.

Vývoj dopytu na sekundárnom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PR článok)

Zdroj: interné štatistiky LEXXUS, a.s.

Kompletnú ponuku nehnuteľností nájdete na Ringo.sk

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu