Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slonia ruka začala Ladislavovi hniť zaživa: Zhoršený stav, konečne mu ju amputujú?!

Ladislavov stav je stále horší a horší
Ladislavov stav je stále horší a horší (Zdroj: TV JOJ)

KOŠICE - Ladislav Szkurkay z Košíc sa už niekoľko rokov trápi s chorou rukou, ktorá mu prekáža, bolí a navyše mu začala hniť zaživa. Lekárov v rodnom meste doslova prosil, aby mu nepohodlnú končatinu amputovali, dokonca sa vyhrážal, že si ju odreže sám. Dodnes mu však nik nevyhovel a jeho stav začína byť neznesiteľný.

Otcovi troch detí, ktorému chorá ruka narástla do obrích rozmerov, však zdá sa, svitá nádej na lepšie časy. Po dlhých rokov trápenia a odmietania zo strany košických lekárov sa rozhodol skúsiť šťastie v Šaci. Primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Ján Slávik ale upozornil, že k amputácii budú môcť pristúpiť až po vyčerpaní všetkých dostupných liečebných postupov, píše denník Korzár.

Aby mohli rezať, musia Ladislavov raritný prípad najprv prekonzultovať s odborníkmi v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura, kde už mimochodom zúfalého muža raz odmietli, a tiež s právnikmi. "Ide o raritu, tzv. sloniu nohu, také niečo sa ešte v našich končinách nevyskytlo. V jeho prípade zrejme išlo o ťažký zápal lymfatických ciev, ruka puchla čoraz viac," vysvetlil Slávik a upozornil, že aj po odsúhlasení amputácie kompetentnými, samotný zákrok vykonajú len na žiadosť pacienta.

Zatiaľ čo lekári hľadajú vhodnú metódu liečenia Ladislavovej ruky, jeho stav začína byť čoraz horší. Končatinu si má každý večer namáčať do hypermanganového roztoku, z ktorého mu nepríjemne zapácha a navyše celá sčernela. „Ruka je na tom horšie, ako predtým. Začala černať, tečie z nej akási tekutina. Veľmi je to nepríjemné najmä teraz v lete, zapácha to," opisuje Ladislav.

Pre jeho hendikep sa stáva terčom nepríjemných pohľadov ľudí, ktorí o jeho probléme nič nevedia. V električke či autobuse vraj naňho civejú ako na "čudo". Niektorí si navyše myslia, že ruky sa chce zbaviť len preto, aby si mohol "užívať" plný invalidný dôchodok. Ladislavovi však vraj o peniaze vôbec nejde, ruka ho neúnosne bolí a nemôže spávať.

Košičan to v minulosti skúšal v košickej univerzitnej nemocnici, kde podstúpil niekoľko vyšetrení, po ktorých mu lekári tvrdili, že ruka sa ešte dá zachrániť a amputácia je posledným nenávratným krokom. "Amputáciu možno vykonať až po vyčerpaní všetkých dostupných liečebných metód," vysvetlila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Košiciach Ladislava Šustová.

Ladislav je už však zo svojej bezvýchodiskovej situácie zúfalý a bol dokonca odhodlaný razantne zakročiť. "Keď mi tú ruku nedajú preč, ja si ju sám odrežem," vyhrážal sa. Ostáva dúfať, že Ladislavov nekonečný problém vyriešia v Šaci a k drastickému kroku nebude musieť pristúpiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu