Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ladislav s obriou rukou sa nevzdáva: Keď mi ju neodrežú tu, pôjdem do Prahy!

Košičan nesmierne túži po amputácii
Košičan nesmierne túži po amputácii (Zdroj: TV JOJ)

KOŠICE - Ladislav z Košíc, ktorému už niekoľko rokov strpčuje život obria ruka, má konečne riešenie! Od drastického kroku, pri ktorom si chcel chorú končatinu odrezať sám, už upustil a rozhodol sa predsa len zveriť do rúk odborníkov. Avšak nie slovenských, podľa nich totiž šanca na záchranu Ladislavovej ruky stále existuje. Informoval o tom denník Korzár.

Košičanovou bezútešnou situáciou sa špecialisti zaoberali aj tento týždeň. Po konzíliu Ladislava informovali o tom, čo všetko môžu pre záchranu jeho ruky spraviť. „Pacientovi navrhli konkrétny liečebný program, s navrhovanou liečbou súhlasil, čo potvrdil aj svojím podpisom,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Ladislava Šustová.

Lekári Košičana varovali, že po amputácii by sa mu rana nemusela dobre zahojiť, a tak by mu ju museli rezať stále vyššie a vyššie.  Ani ďalšie odporúčania a nádeje ho však neoblomili a od úmyslu zbaviť sa chorej ruky ustúpiť nemieni. Dokonca sa už dopracoval aj k sľubnému riešeniu. "O môj prípad sa začala zaujímať nejaká lekárka z Prahy, ktorá by mohla ruku odrezať, asi tam pôjdem," prezradil Ladislav.

Slovenskí odborníci sú opatrní a tvrdia, že k amputácii je možné pristúpiť až po vyčerpaní všetkých dostupných liečebných metód. Prípady podobné Ladislavovmu musia posudzovať veľmi citlivo, pretože by sa mohli dostať do situácie, kedy by napomáhali pri sebapoškodzovaní pacienta.

Košičanovo trápenie začalo v roku 2009. Po úraze ruky podstúpil operáciu, po ktorej nastali komplikácie. Končatina mu začala doslova hniť, opúchať až nakoniec znecitlivela. Keď ani po absolvovaní desiatok vyšetrení, nevidel žiaden efekt, rozhodol sa pre amputáciu. S tou však lekári nesúhlasia a rozhodol sa preto pristúpiť k drastickému kroku. "Keď mi tú ruku nedajú preč, ja si ju sám odrežem," nechal sa počuť zúfalý Ladislav. Chorá ruka preňho predstavuje obrovské trápenie a iné riešenie, ako amputácia, preňho už neexistuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu