Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Naštvali vás smetiari na ulici? Nakrúcajte ich opatrne!

Nakrúcanie smetiarov pri práci môže byť ošemetné.
Nakrúcanie smetiarov pri práci môže byť ošemetné.

BRATISLAVA - Bratislava v posledných dňoch riešila aférku okolo partie smetiarov, ktorí si zjednodušili prácu a separovaný odpad nakladali do jedného auta. Prezradilo ich video na internete, voči ktorému sa však ohradili. Vraj ide o zásah do súkromia. Koho a kedy si môžeme na ulici nakrútiť? A smieme video zverejňovať?

Hoci videozáznam v prípade smetiarov jednoznačne poslúžil verejnému záujmu, z právneho hľadiska je situácia o čosi zložitejšia. Smetiari sú totiž zamestnancami súkromnej firmy. Tá síce vyberá poplatky za odvoz odpadu, ale "bez súhlasu dotknutej osoby nemožno nakrúcať zamestnancov súkromnej spoločnosti, a to ani na verejnom priestranstve. Takéto záznamy nie je možné ani neskôr zverejniť, okrem stanovených výnimiek," vystvetľuje právnik Erik Schwarcz. Medzi zákonné výnimky patia vedecké a umelecké účely, ako aj tlačové, rozhlasové, či televízne spravodajstvo. Ak by teda smetiarov nakrútil novinár, všetko by bolo v poriadku. Radový občan je však na tenkom ľade a výklad zákona by v takomto prípade bol iba na sudcovi. Erik Schwarcz pripúšťa, že Občiansky zákonník na Slovensku ešte nezaregistroval čosi, čomu sa vo svete hovorí "občianska žurnalistika". V dobe smartfónov a internetu sa totiž novinárom môže stať takmer každý, kto zachytí zaujímavú udalosť, alebo ako v tomto prípade, nekalé konanie.

Policajtov nakrúcať môžeme

Erik Schwarcz upozorňuje, že spomenuté ustanovenie je miernejšie voči verejne činným osobám. Napríklad policajti pri výkone služby musia strpieť, ak si občan vyhotoví videozáznam. Opäť je však na sudcovi, čo by v konkrétnom prípade považoval za "primeraný rozsah ochrany osobnosti" a čo by už považoval za porušenie zákona. Podľa Schwarcza je vyhotovenie záznamu v poriadku, no zverejnenie menovky, alebo služobného čísla by už bolo za hranou. Takéto údaje treba namiesto zverejnenia zaslať inšpekcií Ministerstva vnútra, ak máte pocit, že policajt koná nesprávne.

 

Tu je video, ktoré usvedčilo smetiarov a proti ktorému sa ozvali.

Smetiari z OLO neseparujú

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu