Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Policajti ohrozili premávku na diaľnici: Trikrát vyblokovali šoféra s dieťaťom v aute!

Policajné auto trikrát vyblokovalo šoféra počas jazdy. Zobraziť galériu (2)
Policajné auto trikrát vyblokovalo šoféra počas jazdy. (Zdroj: video)

BRATISLAVA - Ak pri jazde prekročíte rýchlosť, policajt má právo zastaviť vás a riešiť priestupok. Do našej redakcie však dorazilo video, na ktorom bratislavskí policajti najprv trikrát vyblokujú auto pri predbiehaní a až potom ho zastavia. Pri hádke o rýchlosti navyše nemajú ani fotografiu z radaru, odvolávajú sa na vlastný tachometer.

Po internete už nejaký čas koluje video zachytené vodičom na bratislavskej diaľnici. Zjavne ide o Einsteinovu ulicu v smere na most Lafranconi. Vodič sa niekoľkokrát pokúša predbehnúť policajné auto, ktoré ho vždy prudko vyblokuje. Policajti pritom nemajú spustené majáky, ani sirénu. Pri poslednom pokuse policajtov predbehne iné, čierne auto, no vodiča, ktorý nakrútil video, zastavia. Tentoraz už s majákmi. Hoci sa na videu vodič a policajt začnú najprv hádať o rýchlosti, policajt vzápätí povie, že zastavenie je bežná cestná kontrola. Pri debate o tom, či šofér prekročil rýchlosť, sa policajt odvoláva na tempomat, ktorý mal mať sám nastavený na predpisovú sedemdesiatku. O radare, či fotografií z neho nepadne ani zmienka.

Policajti na Einsteinovej

Video sme odoslali Ministerstvu vnútra. "Vec sme odstúpili Odboru kontroly Sekcie kontroly a inšpekčnej služby, ktorá postup príslušníka prešetrí," informovala nás hovorkyňa ministerstva Lucia Garajová. Práve na sekciu kontroly sa môžu obracať občania, ktorí majú pochybnosti o práci policajtov. Sekcia by mala preveriť všetky podnety, aj anonymné.

Arogancia moci?

Tempomat pri policajnej kontrole neznamená nič. Tachometre a tempomaty sú stavané tak, že ukazujú o čosi vyššiu rýchlosť. Ak chcel mať policajt v ruke pádny argument, mal mať radar. Tvrdí to Jozef Vydra, motoristický novinár z portálu Pod Kapotou. Nepozdáva sa mu najmä fakt, že policajt sa najprv hádal s vodičom o rýchlosť, no potom oznámil, že robí iba bežnú kontrolu.

"Zmeniť názor v priebehu sekundy, keď sa zrazu nemal čím zakryť, nie je nič iné ako arogancia moci. Policajt pritom vodiča dva razy obmedzil, raz dokonca nebezpečne ohrozil. Pritom si nevšímal čiernu Kiu, ktorá ho tiež predbehla v pravom pruhu," komentuje video Vydra.

Zároveň však upozorňuje, že konflikt na videu môže byť iba vyvrcholením niečoho, čo sa mohlo začať oveľa skôr a na videu to nevidíme. "Ak by sa tak nestalo, potom by heslo pomáhať a chrániť mali mať policajti nalepené skôr zvnútra dverí," dodal.

Prístup policajtov sa nepozdáva ani Jánovi Bazovskému, expertovi na dopravu a bývalému policajnému hovorcovi. Bazovský upozornil, že policajné auto má právo na prednostnú jazdu iba pri zapnutých majákoch a siréne. Inak musia aj policajti dodržiavať dopravné predpisy, ktoré blokovaním vodiča porušili. "Ak silou mocou chceli "vychovávať" mohli pokynom ruky jazdu vodiča spomaliť," dodáva Bazovský, ktorý pre korektnosť uviedol, že autor videa je jeho priateľom.

Viac o tom ako bezpečne predbiehať a aké chyby najčastejšie robíme sa dočítate v článku na portáli Pod Kapotou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu