Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO po razii kukláčov v osade: Polícia rázne odmietla brutálny útok na Rómov!

Rómovia tvrdia, že zranenia im spôsobili kukláči Zobraziť galériu (2)
Rómovia tvrdia, že zranenia im spôsobili kukláči (Zdroj: YouTube)

MOLDAVA NAD BODVOU - Bol zákrok adekvátny? Rómsku osadu "Budulovská" v Moldave nad Bodvou v stredu podvečer "navštívili" desiatky kukláčov, ktorí si údajne prišli po hľadané osoby. Podľa miestnych však pri razii mlátili všetkých hlava-nehlava. Polícia to však rázne odmieta a tvrdí, že osadníci kládli odpor.

Do osady si kukláči mali prísť po hľadané osoby. Tie však údajne kládli odpor a tak museli použiť donucovacie prostriedky a pri razii zadržali niekoľko mužov. Rómovia však za policajným zásahom vidia bezdôvodný útok."Policajti prišli asi na 30-tich autách, asi 60 policajtov a začali biť celú osadu. To bol útok na osadu," uviedol pre Gipsy Television Karol Horváth z organizácie ETP Slovensko, ktorá v osade poskytuje sociálne služby.

Vystrašení Rómovia sa vraj pred nimi pozatvárali v chatrčiach a policajti im mali porozbíjať dvere aj okná. Podľa miestnych utrpeli pri razii zranenia viacerí obyvatelia vrátane len 6-týždňového bábätka, ktoré upadlo do bezvedomia. Ako presne k tomu došlo, nie je zatiaľ jasné. "Samozrejme, bol tam veľký chaos, asi dve rodiny sa v strachu zhromaždili v jednej miestnosti, vtrhli tam policajti, a nie je zrejmé, či išlo o šok, dôsledok použitia donucovacích prostriedkov alebo nejakým iným spôsobom bolo dieťaťu ublížené," uviedol Martin Vavrinčík z ETP Slovensko.

Podľa Rómov išlo o pomstu

Obyvatelia "Budulovskej" sú presvedčení, že brutálny zásah kukláčov mal byť pomstou za konflikt na minulotýždňovej tanečnej zábave, ktorú si zorganizovali v osade po kultúrnom podujatí európskeho projektu RomaNet. Mestskí policajti vtedy organizátorovi prišli oznámiť, že o podujatí vedia a pokiaľ bude nejaký problém, majú im zavolať.

Neskôr však mali do osady prísť aj štátni policajti, ktorí vyzvali kapelu, aby stíšila hudbu, pretože ju počuť do 3 kilometre vzdialeného mesta. Miestni počúvli a muziku dali tichšie. Po pol hodine sa však mali vrátiť a namieriť si to rovno na pódium. "Mali na rukách čierne rukavice a išli sa na pódium akože pobiť. Ľudom z osady sa to vôbec nepáčilo," opísal Horváth. Miestne deti vtedy na policajtov začali hádzať kamene a poškodili im služobné auto, ktorému porozbíjali okná. Podľa osadníkov bola včerajšia razia pomstou práve za zničené auto.

Nezisková organizácia spochybňuje oprávnenosť takéhoto zásahu. "Pýtame sa, či boli dodržané všetky príslušné postupy pri prehliadke domových priestorov, či polícia mala povolenie súdu a či donucovacie prostriedky, ktoré použila, boli v súlade so zákonom o Policajnom zbore, Trestným zákonom a Trestným poriadkom," konštatoval Vavrinčík. Združenie zamýšľa podať celú vec na prešetrenie inšpekcii Ministerstva vnútra SR.

Konflikt Rómov s kukláčmi v Moldave nad Bodvou

Razia v Moldave n. Bodvou

Polícia brutálny útok odmieta

Polícia odmieta medializované informácie o údajnej brutalite policajtov, ako aj spájanie tejto akcie s nedávnym útokom rómskych osadníkov na hliadku polície, pri ktorej došlo zo strany osadníkov k úmyselnému poškodeniu služobného auta. Napokon hlavní útočníci z tohto incidentu sú trestne stíhaní, jeden z nich dokonca väzobne.

Včerajšia akcia v osade bola podľa polície plánovaná a zameraná na pátranie po hľadaných osobách a veciach. Do akcie bolo nasadených celkom 63 policajtov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície. "Počas akcie bolo predvedených celkom 15 osôb – 8 za účelom zistenia totožnosti, 5 za účelom zdokumentovania priestupku a ďalšie dve osoby pre podozrenie z trestného činu útoku na verejného činiteľa," uviedla košická policajná hovorkyňa Jana Mesárová.

Muži z Drienovca boli ešte v ten deň aj obvinení. "Jeden z nich sa po útoku ukryl v dome, neskôr však so sekerou v ruke vyskočil von oknom, sekerou zaútočil na oblasť hlavy jedného z policajtov, ktorý bol v tom čase k nemu otočený chrbtom a v poslednej chvíli útok na hlavu odvrátil rukou," dodala Mesárová. Zraneného policajta museli zašívať a je práceneschopný. K útoku na nevinných ani deti podľa polície nedošlo. "K použitiu donucovacích prostriedkov došlo len v prípadoch a len voči tým osobám, ktoré neuposlúchli výzvy polície, a pri zákonných dôvodoch na predvedenie kládli aktívny odpor," vysvetlila Mesárová.

Ako ďalej uviedla, nie je vylúčené, že tvrdenia neprispôsobivých občanov sú účelové, aby zabránili podobným akciám do budúcna, alebo aby získali finančné odškodnenie za poškodené veci, či zariadenie, ktoré si mohli zničiť v minulosti aj sami. Polícia rovnako odmieta zranenie 6-týždňového bábätka pri zásahu. "Dôrazne popierame zranenie maloletého dieťaťa, ktoré je prezentované v masovo-komunikačných prostriedkoch ako dôsledok tejto policajnej akcie," povedala Mesárová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu