Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ÚVZ: Prevádzka väčšiny kúpalísk je povolená

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prevádzku väčšiny prírodných a umelých kúpalísk, ktoré pre kúpaciu sezónu 2013 plánujú sezónnu prevádzku, schválili už príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Návštevnosť kúpalísk bola doteraz vzhľadom na premenlivé počasie priemerná. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva na svojej internetovej stránke. Začiatok sezóny ostatných kúpalísk, ktoré požiadali o schválenie prevádzky, sa predpokladá v priebehu budúceho týždňa, ak budú mať vyhovujúce výsledky kvality vody na kúpanie v jednotlivých bazénoch.

K 4. júlu vydali regionálne úrady verejného zdravotníctva povolenie na prevádzku pre 16 prírodných kúpalísk s vyhovujúcou kvalitou vody na kúpanie. Ide o Zlaté Piesky, Kuchajdu a Slnečné jazerá v Senci v Bratislavskom kraji, Veľkú Domašu – Tíšavu, Veľkú Domašu – Valkov v Prešovskom kraji, vodnú nádrž Teplý vrch – pláž Ormet, Ružinú pri obci Divín, Zelenú vodu – Kurinec v Banskobystrickom kraji, Vinianske jazero, Zemplínsku Šíravu – Kamenec, Zemplínsku Šíravu – Paľkov, Zemplínsku Šíravu – Hôrka, prírodné kúpalisko Jazero Košice v Košickom kraji, rekreačnú oblasť Gazarka Šaštín Stráže a Kunovskú priehradu v Trnavskom kraji a plážové kúpalisko Liptovská Mara – Liptovský Trnovec v Žilinskom kraji.

Vyhovujúca je aj kvalita vody na kúpanie na monitorovaných prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou. Neodporúča sa naďalej iba kúpanie na Šulianskom jazere, ktorého územie bolo dlhodobo postihnuté povodňami. Aj keď voda v jazere splnila na základe vykonaných laboratórnych analýz požiadavky, stále je zakalená a nie je možné vylúčiť obsah zdravie ohrozujúcich látok.

Opakované analýzy z 26. týždňa potvrdili vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie aj vo všetkých strediskách Veľkej Domaše - Veľká Domaša - Dobrá, Veľká Domaša - Holčíkovce, Veľká Domaša - Nová Kelča, Veľká Domaša - Poľany, Veľká Domaša - polostrov KRYM. V 27. týždni pokračovali odbery na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom a aj na banskoštiavnických jazerách, ktorých kvalita vody na kúpanie bola podľa predbežných výsledkov vyhovujúca. Ide o Počúvadlianske jazero, Veľké Kolpašské jazero, Richnavské jazero, Vindšachtské jazero a Dolnohodrušské jazero.

Povolenie na prevádzku má tiež 139 umelých kúpalísk so 479 bazénmi. Súhlasné rozhodnutie bolo na základe žiadosti o uvedenie do prevádzky vydané pre Wellness centrum Komárno, termálne kúpalisko Diakovce, kúpalisko Remata, termálne kúpalisko Vieska, letné kúpalisko Dubnica nad Váhom, letné kúpalisko Košeca, letné kúpalisko Revúca, letné kúpalisko Klenovec, obecné kúpalisko Strelníky, letné kúpalisko Podbrezová, Detva, Vyšná Slaná, Veronika Gemerská Hôrka, letné kúpalisko Mesta Vranov nad Topľou, letné kúpalisko Humenné, letné termálne kúpalisko Izabela vo Vyšných Ružbachoch, letné kúpalisko Stropkov, pre vonkajšie bazény pri Penzióne SCHWEINTAAL v Braväcove a Hoteli Sitno Vyhne a letný bazén SO 03a Paľkov na Zemplínskej Šírave. Dnes spustí svoju prevádzku pravdepodobne aj kúpalisko Modrá perla Veľké Úľany.

Na Termálnom kúpalisku Sliač bol 27. júna vydaný zákaz používania neplaveckého bazéna, ktorý bol v stredu 3. júla vzhľadom na odstránenie nedostatkov zrušený. Iné závažné nedostatky, ktoré by viedli k uzatvoreniu kúpalísk, neboli pri výkone štátneho zdravotného dozoru v uplynulom týždni zistené.

Aktuálne informácie o stave sledovaných prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku je možné nájsť na webovej stránke Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) www.uvzsr.sk (Kúpaliská – Informačný systém o kúpaliskách a kvalite vody na kúpanie) a na stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu