Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Letná sezóna v plnom prúde: Tieto kúpaliská ÚVZ schválil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slnko neúprosne páli a azda nemôže byť nič lepšie ako vrhnúť sa s elánom do príjemne chladivej vody. Aj kúpaliská – umelé či prírodné – však môžu byť určitým spôsobom nebezpečné. Ktoré vody sú, podľa Úradu verejného zdravotníctva, zdravotne neškodné?

Počas aktuálnej letnej sezóny dostalo doteraz povolenie na prevádzku 16 prírodných kúpalísk. Ide napríklad o kúpaliská Zlaté piesky, Kuchajda, Slnečné jazerá - Senec, Veľká Domaša – Tíšava i Valkov, Vodná nádrž Teplý vrch – pláž Ormet, Ružiná – pri obci Divín, Zelená voda – Kurinec či Vinianske jazero alebo Zemplínska šírava – Kamenec, Paľkov a Hôrka. Ďalšie tri prírodné kúpaliská sú v štádiu schvaľovania.

Ako ďalej na svojom webe informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, vyhovujúca kvalita vody je aj na ďalších prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou. Neodporúča sa naďalej iba kúpanie na Šulianskom jazere, ktorého územie bolo dlhodobo postihnuté povodňami.

Povolenie na prevádzku malo na konci 27. týždňa 139 umelých kúpalísk. "Vo vybavovaní zostáva v súčasnosti 12 umelých kúpalísk, ich prevádzka nebola povolená vzhľadom na nedostatočnú pripravenosť a najmä chýbajúce výsledky rozborov kvality vody," informuje ÚVZ SR. Niektoré kúpaliská zostanú počas sezóny mimo prevádzky z dôvodu nevyhovujúceho technického stavu.

Aktuálne informácie o stave sledovaných prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku možno nájsť na webovej stránke ÚVZ SR www.uvzsr.sk a na stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu