Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vyše tisíc ľudí podporilo petíciu za prepusteného učiteľa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Viac ako tisíc ľudí podporilo petíciu za prešetrenie výpovede pre učiteľa Ota Žarnaya z Košickej Obchodnej akadémie na Polárnej ulici. Jeden z iniciátorov petície, učiteľ Vladimír Crmoman zo Spojenej školy Novohradská v Bratislave, dnes petíciu odovzdal na podateľni ministerstva školstva. Okrem prešetrenia výpovede petíciou žiadajú aj prešetrenie finančného hospodárenia školy.

Žarnay nedávno upozornil na to, že škola si platí externé právne služby za 550 eur mesačne. Ako predseda rady školy sa začal pýtať, za aké služby škola platí právničke. Žarnay v máji podal žiadosť o prešetrenie finančného hospodárenia školy na podateľni Košického samosprávneho kraja. Učiteľ dostal nedávno po 17 rokoch výpoveď, rovnako ako jeho kolega Milan Matejovský, ktorý sa taktiež angažoval za objasnenie kauzy.

Akadémia v oficiálnom stanovisku hovorí, že v dôsledku zmien vo financovaní má škola menej peňazí na mzdy. Zároveň sa nepodarilo naplniť očakávaný stav žiakov v nasledujúcom školskom roku. "Vzhľadom na tieto skutočnosti bolo nevyhnutné vykonať organizačné zmeny, ktoré viedli k zrušeniu piatich pracovných miest stredoškolských učiteľov a dvoch miest nepedagogických zamestnancov," uviedol riaditeľ akadémie Peter Ivan na webovej stránke školy.

Petíciu na podporu prepusteného učiteľa podpísalo viac ako tisíc ľudí, vyše tristo fyzicky podpísalo hárky a 730 ľudí petíciu podporilo elektronicky. "Ľudia sa môžu ešte do 19. júla podpisovať na stránke changenet.sk," dodal Crmoman. Petičné hárky prišli hlavne z Bratislavy, Košíc, Ružomberka či Senice.

"Čím viac ideme hlbšie do toho, čo sa deje okolo pána Žarnaya, skutočnosti nasvedčujú tomu, že tie naše obavy, že sa tam deje korupcia, rodinkárstvo a klientelizmus, sa stále viac potvrdzujú," povedal Crmoman.

Potvrdzuje to podľa neho aj pondelkové dianie na zasadnutí Košického samosprávneho kraja, kde poslanci neschválili navrhovanú kontrolu hospodárenia školy. Podľa Crmomana minister môže na škole nariadiť hĺbkový audit a očakáva, že sa bude zaoberať aj podľa neho "personálnymi čistkami". Učitelia sa v prípade už obrátili aj na Národný inšpektorát práce a Štátnu školskú inšpekciu, plánujú sa obrátiť aj na Najvyšší kontrolný úrad.

"V čase, keď školy zápasia s nedostatkom financií a nie je podľa Vás v súčasnosti možné pozdvihnúť úroveň nášho školstva zvýšením prísunu financií priamo do škôl a pre učiteľov, je tento prípad dôkazom ďalšieho zbytočného plytvania v rezorte, ktoré pravdepodobne slúži na obohatenie sa určitej skupiny ľudí. Táto kauza nijako neprospieva pomerom v školstve a my veríme, že sa osobne postavíte za jej dôkladné prešetrenie," píšu učitelia v žiadosti ministrovi. Ministerstvo školstva sa s obsahom petície oboznámi a bude konať v rámci svojich možností, zareagoval dnes hovorca ministra Michal Kaliňák.

Učiteľov podporili aj poslanci OĽaNO. "To, čo urobil pán učiteľ Žarnay, je nádherný príklad toho, ako pôsobiť nielen slovami, ale i činmi na našu mládež a aj nám dospelým ukázal veľmi silný výchovný príklad," povedal poslanec Ján Mičovský. Minister školstva musí podľa neho zaujať jednoznačné stanovisko, nesmie zostať neutrálny. Buď má povedať, že Žarnay pochybil, ale ak nepochybil, zaslúži si nielen symbolickú vďaku.

"Myslím si, že by mal povedať, že pán Žarnay je učiteľ, ktorý má jeho plnú podporu a keď sa dokážu veci, na ktoré poukázal, tak si zaslúži štátne vyznamenanie, úctu všetkých žiakov a učiteľov," dodal. Mičovský sa obrátil na ministra Čaploviča s interpeláciou, v ktorej žiada, aby zaujal stanovisko k prípadu. Podľa jeho reakcie potom poslanci zvážia ďalšie kroky.

Jeho stranícky kolega Richard Vašečka dodal, že tento prípad súvisí so vzťahmi medzi zriaďovateľom, vedením školy a učiteľmi. Toto je podľa neho prípad, keď zriaďovateľ zasiahol a vyvolal tam napätie. Pripomenul, že ministerstvo uvažuje práve o posilnení postavenia zriaďovateľov pri menovaní riaditeľa školy. To podľa neho prináša riziká, pretože menovanie môžu ovplyvniť rôzne príbuzenské väzby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu