Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

OĽaNO: Prezident by sa mal vyjadriť k prípadu korupcie na školách

Ján Mičovský
Ján Mičovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Ján Mičovský odovzdal dnes prezidentovi SR a ďalším najvyšším ústavným činiteľom otvorený list, v ktorom ich spolu s ďalšími signatármi žiada, aby sa verejne vyjadrili k prípadu učiteľa Ota Žarnaya prepusteného z Obchodnej akadémie na Polárnej ulici v Košiciach.

Predstaviteľov štátu autori listu zároveň žiadajú, aby sa v prípade angažovali a pomohli zvrátiť rozhodnutie školy o Žarnayovom prepustení. "Tento prípad považujem za možno nepatrný v súvislosti s tým, čo sa v rámci korupcie v našej krajine deje, no na druhej strane významný z toho hľadiska, čo musíme v našej krajine zmeniť," odôvodnil svoju iniciatívu poslanec Národnej rady SR Mičovský.

Žarnay mal byť prepustený po tom, ako poukázal na podozrivú zmluvu, ktorá jeho školu netransparentne oberala každý mesiac o 500 eur. Výpoveď dostal aj jediný kolega Milan Matejovský, ktorý sa ho zastal. Riaditeľ školy Peter Ivan odmietol, že by prepustenie učiteľov súviselo s ich názormi. Podľa vlastných slov ich prepustil z organizačných dôvodov.

Mičovský rozhodnutie na základe "prebytočnosti" spochybňuje, je presvedčený, že za nedobrovoľným odchodom učiteľa je podľa neho kritika korupcie. V tejto súvislosti oceňuje Žarnayovu odvahu na problém verejne poukázať.

"Žarnay je príkladom toho, že sú medzi nami ľudia, ktorí dokážu zabojovať s korupciou," uviedol Mičovský. Zároveň poukázal na to, že namiesto toho, aby sa v takýchto prípadoch riešilo podozrenie z korupcie, sú riešení ľudia, ktorí podozrenie ohlásili.  

"V tomto liste žiadame pána prezidenta ako najvyššiu autoritu v štáte, aby sa zaujímal o prípad a aby dal najavo, že ho to trápi, ak poukázanie na netransparentnosť je odmenené tak, ako to bolo v Žarnayovom prípade," povedal Mičovský. Prezident by mal preto podľa Mičovského dať jasne najavo, že to, čo robí Žarnay, má robiť každý občan SR. "Ak tak bude, bude táto krajina v poriadku," dodal Mičovský.

V otvorenom liste poslanec spolu s ďalšími signatármi vyzývajú prezidenta a ďalších najvyšších ústavných činiteľov aj na to, aby podnikli kroky, ktoré by viedli k zmene rozhodnutia školy o prepustení Žarnaya a jeho kolegu Matejovského. 

Otvorený list podpísali účastníci verejného zhromaždenia na podporu Ota Žarnaya, ktoré sa konalo 14. augusta v Košiciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu