Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Horúčavy nešetria ani najmenších: V Bratislave skolabovalo až sedem detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na pohotovosti v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DNFsP) ošetrili v posledných dňoch sedem detí po kolapse z horúčav, v jednom prípade bola potrebná aj hospitalizácia.

Lekári preto mamičkám odporúčajú – všade chodiť s dostatočným množstvom tekutín pre deti a staršie deti varovať pred konzumáciou alkoholu. Vysoké horúčavy predstavujú záťaž pre organizmus. "Treba sa vyhýbať dlhodobému pobytu na priamom slnku a dôsledne dodržiavať pitný režim. Tekutiny odporúčame prijímať pravidelne a v dostatočných množstvách, nie naraz väčšie množstvo chladených nápojov. Nápoje podávané deťom je lepšie striedať, napríklad nesladený čaj, vodu, minerálnu vodu a podobne," priblížila lekárka Oddelenia urgentného príjmu Edita Tikovičová.

Ľuďom so sklonom ku kolapsovým stavom odporúča pomalšie vstávať z ľahu alebo sedu, pomáha tiež pravidelná primeraná fyzická aktivita. "Pri dlhšom státí na jednom mieste, napríklad v dopravnom prostriedku, alebo v inej podobnej situácii, je lepšie pomaly prestupovať na mieste, aby srdcovo-cievna pumpa správne fungovala a prúdenie krvi bolo zabezpečené," doplnila doktorka Tikovičová.

Pri pocitoch na odpadnutie, malátnosti, náhleho tepla alebo chladu, pocite na zvracanie, si treba ľahnúť a vyložiť nohy hore. Pomáha aj prekrížiť si nohy a začať sťahovať svaly dolných končatín a súčasne stlačiť dlane v päsť alebo stláčať predmet v rukách. 

U malých detí odporúča sledovať ich aktivitu. Ak nie sú čulé, ale skôr unavenejšie a snažia sa nájsť si polohu v sede, alebo polihujú, potia sa a podobne, určite treba zbystriť pozornosť. "Dieťa treba uložiť do tieňa, postupne ho ochladzovať obkladmi a zabezpečiť mu pitný režim," poukázala Tikovičová.

Zvlášť nebezpečná v horúčavách je konzumácia alkoholu, ktorý vo všeobecnosti dehydratuje. Len počas posledného víkendu lekári DFNsP Bratislava ošetrili v súvislosti s alkoholom šesť detí, z toho jedno museli hospitalizovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu