Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Neúprosné slnko: Pre horúčavy dnes skolabovalo už 93 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na centrálnych príjmoch Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) dnes do 15.00 h ošetrili lekári 25 ľudí s kolapsom z pobytu v exteriéri alebo v prehriatych priestoroch.

"Väčšina mala nad 55 rokov, ale zaznamenali sme aj kolapsy u 20-ročných ľudí," informovala hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská. Priblížila, že počet prípadov v porovnaní s rovnakým časom predošlého dňa vzrástol o štvrtinu. "Ide najmä o odpadnutia, dehydratáciu, prehriatia organizmu, úpaly a stavy mdlôb. Dá sa predpokladať, že popoludní a na večer sa počet ošetrených pacientov môže znásobiť, podobne ako včera," doplnila.

V súvislosti s extrémnym teplom eviduje UNB aj nárast počtu pacientov s chronickými ochoreniami, ktorých stav sa zhoršil vplyvom horúčav. Dominujú kardiovaskulárne, dýchacie a psychické ochorenia. "Zvyšuje sa aj počet úrazov z voľnočasových aktivít," upozornila na záver Stano Maťašovská.

Pre horúčavy dnes skolabovalo už 93 ľudí

Vlna horúčav, ktorá zasiahla Slovensko, si dnes do 15.00 h vyžiadala už 93 kolapsov. Ako poznamenal hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel, ide o rekordný deň.

Celkovo dnes skolabovalo 51 žien, 40 mužov a dve deti. Do nemocnice museli po prvotnom ošetrení previezť 58 ľudí, priblížil ďalej Chmel. Najviac kolapsov, 19, bolo v Žilinskom kraji, naopak najmenej v Prešovskom kraji. Tam museli záchranári pomáhať šiestim osobám.

V pondelok (17. 6.) sa vysoké teploty podpísali pod kolaps 91 ľudí, v utorok (18. 6.) to bolo 81 prípadov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu