Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vlna tropických horúčav pokračuje: Na Slovensku je najteplejšie v Európe!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Horúčavy budú časť Slovenska trápiť dnes aj vo štvrtok a v piatok. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého aj druhého stupňa. Vlna tropických horúčav zasiahla celú strednú Európu, kde je momentálne v rámci starého kontinentu najteplejšie.

Celé územie Slovenska, ale aj Česko, Rakúsko a časť Nemecka v týchto dňoch sužujú najväčšie horúčavy v Európe. Teploty sa šplhajú až nad 36 stupňov, čo by malo pokračovať aj nasledujúce dni. Podľa Dagmar Honsovej z Meteopress, ktorú citoval portál novinky.cz, stojí za vysokými teplotami južné prúdenie, ktoré k nám ženie horúci vzduch z Afriky.

Bratislavský, Banskobystrický, Nitriansky a Trnavský kraj by sa mali pripraviť na teploty od 33 do 35 stupňov Celzia. Platí tu druhý stupeň výstrahy od 11:00 do 17:00. Prvý stupeň výstrahy pred horúčavami dnes od 11:00 do 18:00, kedy by teploty mali vystúpiť na 31 až 33 stupňov Celzia, platí v Trenčianskom, Košickom a Žilinskom kraji. Ľudia by si mali dávať pri takýchto vysokých teplotách pozor, môžu byť nebezpečné pre ich zdravie, môžu vznikať aj požiare.

Vo štvrtok 20. júna SHMÚ takisto varuje pred vysokými teplotami. V Bratislavskom, Banskobystrickom, Trnavskom a Nitrianskom kraji vystúpi teplota na 33 až 35 stupňov Celzia. Druhý stupeň výstrahy platí 11:00 do 17:00. Trenčiansky, Košický a Žilinský kraj sa musia takisto pripraviť na veľké teplo, a to od 31 do 33 stupňov Celzia. Výstraha platí od 11:00 do 17:00.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého a druhého stupňa aj na piatok 21. júna, a to od 11:00 do 19:00. Teploty vystúpia na hodnotu 33 až 35 stupňov Celzia opäť v Bratislavskom, Banskobystrickom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Trenčiansky, Košický a Žilinský kraj by sa mali pripraviť na teploty od 31 do 34 stupňov Celzia v čase od 11:00 do 18:00. Vysoké teploty predstavujú pre rôzne aktivity nebezpečenstvo, vznikať však môžu v dôsledku tepla aj požiare.

Horúci rekord aj na Lomnickom štíte

Súčasná vlna horúčav sa začala presne v rovnakom čase ako pred rokom. Extrémne teplo je aj vo vyšších nadmorských výškach, pretože rekordné teploty vzduchu zaznamenali v utorok (18.6.) aj na Štrbskom Plese, a to 27,3 stupňa C, na Chopku 18,2 stupňa C a na Lomnickom štíte 16,8 stupňa C. "Prvé rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu sme zaregistrovali v sieti meteorologických staníc Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) už v nedeľu (16.6.) v obci Bolkovce pri Lučenci (31,1 stupňa C), čím tam bol prekonaný rekord 31 stupňov C zo 16. júna 1964 a 1968," uviedol dnes Pavel Faško, klimatológ zo SHMÚ.

V pondelok (17.6.) boli zaznamenané alebo vyrovnané rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu až na deviatich meteorologických staniciach na Slovensku, a to väčšinou zo 17. júna 1968 alebo zo 17. júna 2012. Napríklad v Sliači namerali 32,9 stupňa C, čím tam bol prekonaný rekord 32,4 stupňa C zo 17. júna 1968.

V utorok (18.6.) klimatológovia zaregistrovali rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu na 25 slovenských meteorologických staniciach, čo predstavuje približne polovicu staníc zasielajúcich denne správu o stave počasia. "Najzaujímavejší bol v utorok rekord z Popradu, kde namerali 32,4 stupňa C, čím tam bol o viac ako 3 stupne C prekonaný rekord 29 stupňov C z 18. júna 1968. V utorok bolo na najteplejších miestach Slovenska viac ako 34 stupňov C, Sliač a Podhájska mali 34,2 stupňa C," dodal Faško.

Pribúdajú aj tropické noci, ktoré boli z nedele na pondelok na jednej meteorologickej stanici, o noc neskôr na ôsmich a v noci z utorka na stredu predbežne na siedmich meteorologických staniciach.

Tepelné zaťaženie vyjadruje aj hodnota priemernej dennej teploty vzduchu, ktorá dosiahla 27 stupňov C a viac v utorok na meteorologických staniciach v Holíči, Bratislave, Žihárci, Podhájskej, Hurbanove a Košiciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu