Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Jakub (†13) nemusel zomrieť...

Mali ho radi. Napriek tomu mu jeden z nich smrteľne ublížil... Zobraziť galériu (2)
Mali ho radi. Napriek tomu mu jeden z nich smrteľne ublížil...

BRATISLAVA/TRENČÍN - „Máme ťa strašne, strašne radi! Nezabudneme na teba a prosím, ty nezabudni na nás!“ napísali Jakubkovi Drevennákovi († 13) jeho spolužiaci. Neskoro!

Chlapec, ktorý v sobotu zomrel na následky bodnutia štetcom po hádke s kamarátom, však mohol stále žiť. Stačilo, keby si niekto všimol, že v 8. C už dlhšie niečo nie je v poriadku... Matky obete aj útočníka sú po celom nešťastí v koncoch. Tá druhá už konanie svojho syna Michala (15) veľakrát oľutovala: „Môžem tisíckrát povedať, že nás to mrzí...“ hovorí žena, podľa ktorej však jej syna spolužiaci dlhšiu dobu šikanovali. Práve násilie v triede malo podľa nej za následok aj Michalov neočakávaný agresívny útok so štetcom...

Riaditeľka z Jakubovej školy tvrdí, že na tamojšie deti Jakubova smrť doľahla až teraz. „Sedeli sme v kruhu a aj chlapci mali slzy v očiach,“ dodáva Helena Drevennáková. Aj podľa nej by sa malo začať otvorene hovoriť o násilí v školách. „Vedela som, že deti sa občas pohádajú, ale nikdy predtým som si neuvedomila, že takéto niečo sa môže stať,“ dodáva.

To, že prípadov násilia je veľa a agresivita v školách sa stupňuje, potvrdzuje aj detská psychologička Dana Lovašová z Košíc, ktorá vedie celoslovenskú Linku detskej dôvery. „Ak sa takéto násilie na spolužiakoch zahráva do autu v mylnom domnení, že deti si to medzi sebou samy vyriešia, môže to napokon prerásť až do fyzických podôb,“ povedala. Ako dodáva, školy samy si musia vytvoriť pravidlá, čo je ešte povolené, a čo už nie. „Inak môže byť neskoro...“ Podľa zatiaľ posledných prieskumov sa so šikanovaním stretla tretina slovenských detí. „Agresori útočia hlavne na tie deti, ktoré sú v niečom slabšie, niekedy sa spojí celá trieda proti jednému spolužiakovi,“ vysvetľuje sociálny pedagóg Roman Mojš. Ak sa problém podcení, môže sa to skončiť tragédiou.

Možná príčina Jakubovej smrti: vdýchol zvratky...

V Jakubovom prípade zatiaľ nie je nikto obvinený. Polícia predbežne uvalila na prípad embargo, mlčí sa aj o treste pre útočníka Michala (15). Včera sa začalo s preverovaním postupu lekárov v topoľčianskej a bratislavskej nemocnici. Prebehla aj súdnolekárska pitva chlapca, ktorú nariadil prehliadajúci lekár. Jej výsledky zatiaľ nie sú známe. Novému Času sa podvečer podarilo zistiť, že smrť 13-ročného Jakuba pravdepodobne nesúvisela so samotným úrazom. Je možné, že pochybili lekári a pacient vdýchol vlastné zvratky... Podľa televízie Markíza zlyhali chlapcovi aj viaceré orgány vrátane srdca a mohol zomrieť na vnútorné krvácanie.

Rodičia a deti, pozor!
Hovorme spolu o šikane

Máte doma školáčika, ktorý má skúsenosť so šikanovaním? Museli ste už brániť svoje dieťa pred agresivitou jeho spolužiakov?
Napíšte nám svoje skúsenosti na adresu
sikana@novycas.sk.
Budeme radi, ak sa nám ozvú aj samotné deti, ktoré porozprávajú o skutočnom živote v našich školách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu