Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ÚS odmietol podanie súvisiace so žalobami sudcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – Ústavný súd SR (ÚS) dnes odmietol návrh Okresného súdu Bratislava I, ten žiadal o posúdenie niektorých ustanovení antidiskriminačného zákona s medzinárodným Dohovorom o diskriminácií v zamestnaní a povolaní, ktorý prijala Medzinárodná organizácia práce (MOP). Ako vyplýva z tlačovej informácie, návrh odmietol, pretože bol podaný zjavne neoprávnenou osobou.

Okresný súd Bratislava I žiadal o preskúmanie napadnutého ustanovenia v súvislosti s tzv. antidiskriminačnými žalobami sudcov, ktorí sa cítia byť znevýhodnení voči sudcom Špeciálneho trestného súdu.

Ako sa uvádza v podaní, okresný súd skúmal, či nemožno priamo aplikovať vyššie spomínaný Dohovor, ktorý zakazuje diskrimináciu v zamestnaní a povolaní, ale dospel k záveru, že v danej veci nejde o základné ľudské práva, keďže predmetom konania je zaplatenie nemajetkovej ujmy. Podľa názoru okresného súdu nie je možné aplikovať ani Smernicu Rady Európy. 

Podľa názoru Okresného súdu Bratislava I sú napadnuté ustanovenia v rozpore s Dohovorom MOP, preto konanie zastavil a obrátil sa na ústavný súd a žiadal, aby to potvrdil ústavný súd. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu