Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

SaS chce zlepšovať podnikateľské prostredie: Nezamestnanosť je s tým spojená

Jozef Mihál
Jozef Mihál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Stav zamestnanosti na Slovensku je podľa poslanca Jozefa Mihála (SaS) priamo spätý so stavom podnikateľského prostredia. Ako ďalej uviedol v parlamentnej rozprave o stave nezamestnanosti na Slovensku, pracovné miesta totiž vytvárajú podnikatelia, a preto je dôležité zlepšovať podnikateľské prostredie.

Dôraz pritom treba podľa exministra práce a sociálnych vecí klásť na malé a stredné firmy, keďže 90 % zamestnancov pracuje vo firmách do 30 zamestnancov. "Slovenský zamestnávateľ má v priemere 22 zamestnancov," upozornil. Súčasná vláda pritom podnikateľské prostredie podľa Mihála systematicky zhoršuje. Ako príklad uviedol nedávnu novelu zákona o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, ktorá zvyšuje rozsah rekondičných pobytov.

Ďalším krokom k riešeniu nezamestnanosti je podľa Mihála zásadná zmena sociálneho systému tak, aby sa oplatilo pracovať aj pri nízkom zárobku. Súčasný sociálny systém totiž hodnotí ako demotivujúci. "Je nastavený príliš benevolentne v porovnaní s možným zárobkom," povedal. Za nevyhnutný krok tiež považuje zmenu systému vzdelávania. Vláda by sa podľa Mihála mala tiež zamyslieť nad tým, ako funguje v súčasnosti na Slovensku sociálny dialóg na tripartitnej úrovni. Upozornil na to, že v Nemecku pôsobí bipartita za účasti zamestnávateľov a odborárov a štát im do toho nezasahuje. "Vedia sa dohodnúť, vie to fungovať aj bez zásahu politikov," povedal Mihál. Podľa neho sa tiež treba zamyslieť nad tým, do akej miery sú reprezentatívni zástupcovia zamestnávateľov, ktorí pôsobia v tripartite.

Podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera je na Slovensku stále dobré podnikateľské prostredie. K novele Zákonníka práce, ktorú presadila vláda Roberta Fica, uviedol, že len obnovila vyvážený vzťah medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Upozornil na to, že súčasná vláda schválila prorastové opatrenia, ktoré majú pomôcť vytvárať nové pracovné miesta. "Sú to tak konkrétne opatrenia, že za 20 rokov samostatného Slovenska tu takýto dokument nebol," povedal Richter. Rezort práce a sociálnych vecí podľa neho pripravuje zmeny v systéme hmotnej núdze. "Nebudeme však trestať chudobných za to, že sú chudobní," zdôraznil. Za dôležité opatrenie považuje prispôsobenie vzdelávania reálnym potrebám trhu práce. Vystúpenie ministra práce ukončilo dvojdňovú rozpravu parlamentu o správe o nezamestnanosti na Slovensku.

Poslanci začali rokovať o súhrnnej správe o stave rodovej rovnosti na Slovensku za minulý rok. Predsedajúci schôdze Ján Figeľ krátko po 14:00 prerušil rokovanie 19. schôdze. Poslanci sa opäť stretnú v utorok od 09:00.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu