Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ako zmizli bratia Nikolas (9) a Alex (6): Policajná verzia živí poslednú nádej!

Pri hrádzi našli bicykel jedného z chlapcov Zobraziť galériu (6)
Pri hrádzi našli bicykel jedného z chlapcov (Zdroj: SITA)

HORNÝ BAR - Šulany, časť malej obce pri Dunajskej Strede, je už tretím dňom zahalená smútkom. V utorok sa tu stratili dvaja bratia Nikolas (9) a Alex (6) po tom, čo sa odišli hrať neďaleko hrádzu vodnej nádrže. Práve tam záchranárov zaviedli posledné stopy, ktoré zároveň nasvedčujú tomu, že chlapci sa utopili v kanáli Dunaja. Nádej však umiera posledná a policajné verzie údajne pripúšťajú aj možnosť, že jeden z chlapcov je stále nažive.

Chlapci sa v utorok popoludní hrali blízko domu, neskôr sa však vybrali smerom k hrádzi gabčíkovskej vodnej nádrže, kam mali vyslovene prísne zakázané chodiť. Zvedavosť malých bratov však bola silnejšia a na svoju neopatrnosť nakoniec aj zrejme veľmi kruto doplatili. Keď sa nevracali domov, vystrašená matka zavolala na políciu, ktorá okamžite spustila pátranie.  

Do veľkej pátracej akcie sa v utorok večer zapojili záchranári, policajti aj obyvatelia okolitých obcí. "Okolo 21:00 h sme dostali informáciu o nezvestných deťoch. Okamžite sme nasadili pátrací tím," povedal šéf KCZS Ján Culka s tým, že deti videli naposledy okolo 19:00 hodiny. Stopy ich zaviedli až k 10 metrov vysokej hrádzi, kde našli malý bicykel a biele tričko, ktoré podľa matky patrili chlapcom.

Záchranári neskôr v kanáli Dunaja našli aj topánky jedného z nich. Zlé predtuchy o tom, že chlapci zmizli pod hladinou, sa tak stále viac a viac potvrdzovali. Do hľadania sa zapojili aj miestni obyvatelia, ktorých k tomu vyzval starosta. Záchranári, policajti aj dobrovoľníci prešli všetky brehy kanála v dĺžke asi 10 kilometrov, pátrali na súši i vo vode, no žiaľ neúspešne. Hľadanie v utorok prerušili krátko po polnoci kvôli zlej viditeľnosti.

Pátracia akcia pokračovala od stredajšieho rána a do hľadania zapojili aj psovodov. Ani na druhý deň sa však chlapcov nájsť nepodarilo a pátranie bolo v popoludňajších hodinách opäť prerušené. "Spoločne so záchranármi Hasičského a záchranného zboru, ako aj policajtmi, sme pátrali už druhý deň po deťoch bezvýsledne. Všetko nasvedčuje tomu, že sa nenachádzajú na brehu, ale sú pod vodou Dunaja," konštatoval Culka s tým, že pravdepodobne treba počkať, kým telá chlapcov voda vyplaví.

Rodičia sú z nezvestnosti synov zúfalí, matka sa nervovo zrútila. Pokým sa telíčka chlapcov nenájdu, stále dúfajú v zázrak. Polícia podľa medializovaných informácií pracuje s dvoma verziami. Podľa prvej padol do vody najprv jeden z chlapcov a druhý ho chcel zachrániť, pričom tiež spadol do Dunaja. Druhá z nich ešte stále živí poslednú nádej. Hovorí totiž o tom, že do kanála mohol spadnúť len jeden z chlapcov a druhý po tom v panike ušiel preč. Ako povedal aj samotný šéf záchranárov Culka, "nádej umiera posledná".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu