Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V roku 2013 nás čaká nevídané divadlo: Na oblohe bude mesiace žiariť kométa

Kométa tisícročia bude vyzerať podobne Zobraziť galériu (4)
Kométa tisícročia bude vyzerať podobne (Zdroj: Astronomický ústav SAV Tatranská Lomnica)

BRATISLAVA - Tento rok nás čaká nevídané kozmické divadlo. Kométa, ktorá bude žiariť ako mesiac v splne, bude viditeľná na oblohe niekoľko mesiacov. Má síce zložité meno Kométa C/2012 S1 alebo ISON, no poteší aj laikov. Stane sa tak na jeseň.

„Na svojej ceste k Slnku sa 1. októbra 2013 kométa priblíži k Marsu na vzdialenosť približne 10 miliónov kilometrov,“ hovorí Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Podľa astronóma je súčasná aktivita kométy odrazom veľkých rozmerov kometárneho jadra a je veľmi pravdepodobné, že kometárne jadro prežije smrtiace objatie Slnka a v plnej kráse využije excelentné pozorovacie podmienky, ktoré geometria vzájomného postavenia Zeme a kométy sľubuje. „Najlepšie bude viditeľná zo severnej pologule. A najbližšie k Zemi bude 26. decembra vo vzdialenosti približne 60 miliónov kilometrov,“ spresňuje Svoreň. 

Najskôr bude pre nás slabo viditeľná na rannej oblohe, no postupom času bude svietiť jasno po celé noci.
Túto novú kométu objavili dvaja astronómovia minulý rok v septembri. Vitalij Nevskij a Artem Novičonka ju spozorovali vo hvezdárni International Scientific Optical Network (ISON) v Rusku, podľa ktorej dostala kométa aj názov. Objav potrvdili neskôr aj v Uzbekistane ďalší vedci.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu