Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Podozrivé transakcie z čias Sokola: Preverujú ich už aj za hranicami!

Arcibiskup Ján Sokol
Arcibiskup Ján Sokol

BRATISLAVA - Skúmanie finančných transakcií v Trnavskej arcidiecéze už presiahlo hranice Slovenska. Policajní vyšetrovatelia pri stopovaní prevodov z čias Jána Sokola už požiadali o spoluprácu Kanadu, Spojené štáty americké, Taliansko a Vatikán.

Preverovanie finančných záležitostí Trnavskej arcidiecézy z čias vedenia Jána Sokola trvá už pol roka. Denník Pravda a televízia TA3 aktuálne informovali, že slovenskí policajní vyšetrovatelia preverujú aj to, kam tiekli milióny z Trnavskej arcidiecézy. "Medzinárodné právne pomoci boli do krajín ako sú Kanada, USA, Taliansko a Vatikán," informoval podľa TA3 policajný prezident Tibor Gašpar.

Preverovanie sa týka viacerých predajov cirkevných pozemkov, ako aj výstavba domova dôchodcov v Janovciach. Arcibiskupstvo pri týchto operáciách mohlo prísť o desiatky miliónov korún.

Polícia preveruje aj toky miliónov eur cez americkú nadáciu manželov Garbovcov. O nezrovnalostiach s darom z Ameriky sme informovali tu: Zneužil Sokol dar z USA? Dcéra amerických Slovákov tvrdí, že je to podvod.

Polícia má údajne pred sebou desiatky výsluchov, ktoré by do prípadov mali vniesť viac svetla. Muži zákona už stihli vypočuť dvoch bývalých arcibiskupov - Jána Sokola, i jeho následníka Róberta Bezáka. Bol to práve Bezák, ktorý verejne upozornil na podozrivé transakcie Jána Sokola.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu