Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Petícia na podporu Bezáka už smeruje k Františkovi: Očakávame stanovisko

Róbert Bezák
Róbert Bezák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Petíciu na podporu emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka, ktorého pápež vlani odvolal z postu trnavského arcibiskupa, už poslali jej organizátori do Vatikánu. Potvrdil to predseda občianskeho združenia (OZ) Pastor bonus Marek Nikolov. Petíciu podpísalo približne 15.000 ľudí.

 "Očakávame, že to bude doručené do vlastných rúk svätému Otcovi s tým, že svätý Otec celú situáciu zváži a predpokladáme, že si zistí o tomto prípade viac informácií," povedal Nikolov s tým, že sa tak pravdepodobne nestane hneď. "Očakávame, že v budúcnosti jednoducho k tomu zaujme nejaké stanovisko," dodal predseda OZ.

Podpisy pod petíciu začali organizátori zbierať 9. januára. Vyzývajú v nej pápeža Františka, aby posúdil dôvody odvolania emeritného arcibiskupa a taktiež ho žiadajú, aby sa s ním osobne stretol, vypočul si ho a následne zvážil jeho ďalšie pôsobenie v Cirkvi či jeho rehabilitáciu. "Určitá forma verejnej rehabilitácie by tam rozhodne mala byť," dodal Nikolov. Podľa jeho slov je však nereálne, aby sa Bezák vrátil naspäť do Trnavskej arcidiecézy.

Bezáka odvolal z úradu trnavského arcibiskupa ešte pápež Benedikt XVI. 2. júla minulého roku. Urobil tak na základe apoštolskej vizitácie na prelome januára a februára. Vatikán mal arcibiskupa najprv požiadať o odstúpenie. Keďže tak Bezák neurobil, odvolal ho. Svätá stolica od neho zároveň žiadala, aby o odvolaní mlčal. Bezák však o tom informoval veriacich na svätej omši. V decembri minulého roku verejne prehovoril o svojom odvolaní v televíziách. Koncom februára mu prefekt kongregácie pre biskupov kardinál Marc Ouellet zakázal akékoľvek vystupovanie v médiách vrátane duchovných príhovorov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu