Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čistky v Trnavskej arcidiecéze: Bezákovi zástancovia na svojich farách končia!

Róbert Bezák
Róbert Bezák (Zdroj: SITA)

TRNAVA - Štyroch dekanov Trnavskej arcidiecézy preložil apoštolský administrátor Ján Orosch na dedinské fary. Z Trnavy odchádza dekan Marcel Kubinec, zo Šale László Parák, z Dunajskej Stredy György Herdics a zo Smoleníc Patrik Bacigál.

Všetci sú považovaní za ľudí blízkych pred rokom odvolanému trnavskému arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi. Arcidiecéza sa rozhodla personálne zmeny nekomentovať. "Premiestňovanie kňazov je vnútornou záležitosťou každej diecézy. Arcibiskupský úrad preto uprednostňuje riešenie týchto záležitostí v prvom rade s dotknutými osobami,“ uviedol hovorca Dušan Kolenčík.

Viacerí dekani Trnavskej arcidiecézy ponúkli svoju rezignáciu ešte vlani v septembri, apoštolský administrátor „sede vacante“ Ján Orosch ju prijal. Zároveň ich však poveril správou dekanskej agendy až do vymenovania nástupcov. Dekani sa zastali Bezáka ešte počas apoštolskej vizitácie vo februári minulého roka listom, ktorý adresovali apoštolskému nunciovi na Slovensku Máriovi Giordanovi. Týchto dekanov dosadil na ich miesta Róbert Bezák počas veľkej personálnej rošády po jeho nástupe v roku 2009. Trnavská arcidiecéza je rozdelená na jedenásť dekanátov od Dunajskej Stredy až po Nové Mesto nad Váhom.

Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy 2. júla. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu