Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Neprispôsobiví ľudia sa v D. Strede vrátili do bytu s nižším štandardom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

DUNAJSKÁ STREDA- Neprispôsobiví obyvatelia nájomných bytov v Dunajskej Strede sa opäť ocitli na Kračanskej ceste. Vedenie mesta spoločne s Inštitúciou pre romologický výskum, metodiku a praktickú aplikáciu vybudovalo na konci mesta byty nižšieho štandardu.

Presťahovali tam občanov rómskeho pôvodu, ktorí bývali v Dunajskej Strede na ulici Gyulu Lőrincza. Nájomníci byty devastovali až do tej miery, že sa stali nebezpečnými. Väčšinou neplatili ani nájomné. TASR o tom informoval primátor mesta Zoltán Hájos.

"Určili sme vtedy pravidlá. Ak sa vysťahovaná rodina bude slušne správať a platiť režijné náklady, dostane možnosť opäť sa vrátiť do mesta," povedal Hájos s tým, že túto možnosť dostalo niekoľko rodín.

Keď sa rodiny z Kračanskej cesty nasťahovali späť do mesta do nájomných bytov v mestskej časti Nová Ves, pôvodní obyvatelia začali protestovať. Tvrdili, že prisťahovalci nie sú schopní sa prispôsobiť a rušia život ostatných obyvateľov obytného domu. Obavy boli opodstatnené, mali už svoje skúsenosti. Pôvodní nájomníci nechceli pripustiť, aby sa Nová Ves stala obdobou ulice Gyulu Lőrincza.

"Táto téma rezonovala aj na zasadnutí mestského zastupiteľstva, na ktoré prišli aj zástupcovia dotknutého domu. Sťažovali sa na dve - tri neprispôsobivé rodiny prichádzajúce z Kračanskej cesty, ktorým pridelili byty v jednom schodišti predmetného domu," priblížil Hájos s tým, že zástupcovia obyvateľov žiadali, aby sa dôkladnejšie preverovalo, kto dostane možnosť bývania na sídlisku.

Podľa primátora obyvatelia ho v tejto veci predtým nekontaktovali. Predstaviteľov domu prijal hneď nasledujúci deň po rokovaní samosprávy. "Spoločne sme sa zhodli na tom, že MsÚ urobí patričné kroky v záujme konsolidácie vzniknutej situácie. Vynorili sa dva problémy: výskyt ploštíc a správanie sa niektorých obyvateľov," konštatoval primátor. Dodal, že prvý problém sa vyriešil veľmi rýchlo. MsÚ po obhliadke okamžite nariadil dezinsekciu. "Zamestnanci úradu mali prístup do každého bytu, súčasne zmapovali aj to, ako sa nájomníci starajú o byty. Zistili, kde sa nachádzajú škodcovia, pričom dezinsekciu vykonali aj v susedných bytoch," objasnil.

Úrad vyriešil aj druhý problém. "Písomne sme upozornili neprispôsobivých obyvateľov. S rodinou, ktorá nebola schopná prispôsobiť sa novým podmienkam, mestský úrad zrušil nájomnú zmluvu a presťahovala sa opäť na Kračanskú cestu," ozrejmil Hájos. Pripomenul, že nestačí len to, aby nájomníci riadne platili nájomné a režijné náklady, ale súčasne podmienkou je aj to, aby svojím správaním nerušili ostatných spolubývajúcich. Primátor zdôraznil, že v budúcnosti budú dôkladnejšie zvažovať všetky okolnosti, aby sa do mestských nájomných bytov dostali len také rodiny, ktoré vyhovujú obom kritériám.

"Žiadosť o pridelenie nájomného bytu podalo 150 záujemcov. Sú medzi nimi aj takí, ktorí majú podlžnosti voči mestu. S nimi sa zmluva o nájomnom vzťahu určite neuzavrie," podčiarkol Hájos.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu