Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Slovensku sú stále oddelené triedy s malými Rómami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Segregáciu rómskych detí na základnej škole Francisciho v Levoči preveroval úrad splnomocnenca pre rómske komunity a ministerstvo školstva. Výsledkom ich zisťovania bolo, že k oddeľovaniu žiakov podľa etnicity na školách v Levoči nedochádza.

Zástupcovia organizácie Amnesty International Slovensko však tvrdia, že zo zápisu z pracovnej návštevy nie je jasné, ako štátny tajomník ministerstva školstva a splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák k takému záveru dospeli. "Zo zápisu dokonca nie je jasné ani to, či ZŠ Francisciho vôbec priamo navštívili," vysvetľuje v tlačovej správe Lenka Šoganičová z Amnesty International.

Postoj splnomocneneckého úradu je po návšteve v Levoči v rozpore s jeho predošlými vyjadreniami, v ktorých sa opakovane verejne ohradil voči segregácii rómskych detí. "Súčasný splnomocnenec je dokonca jedným zo signatárov petície Amnesty International za ukončenie oddeľovania žiakov v ZŠ Francisciho v Levoči," informuje organizácia.

Amnesty tiež kritizuje, že primátor Levoče Miroslav Vilkovský nazýva oddelenie rómskych žiakov "individuálnym prístupom", ktorým škola údajne riešila hendikep tých detí, čo nenavštevovali predškolské zariadenie. Podľa zistení Amnesty International sa však v oddelených triedach neuplatňovali žiadne špeciálne výchovno-vzdelávacie postupy. Navyše, vedenie materskej školy, s ktorým sa Amnesty International stretla, hodnotilo dochádzku rómskych detí ako pravidelnú.

V novembri 2012, krajský súd v Prešove rozhodol, že oddelenie žiakov do samostatných tried len na základe ich etnicity predstavuje porušenie slovenskej antidiskriminačnej legislatívy. "Súd tak poskytol slovenským úradom nástroj, ako identifikovať etnickú diskrimináciu v školách. Ak sú triedy navštevované výlučne rómskymi žiakmi a hlavným kritériom pre ich zaradenie do oddelených tried je ich etnicita, ide o porušenie zákona," hovorí Šoganičová.

Agentúra sa so žiadosťou o stanovisko obráti na Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a Ministerstvo školstva SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu