Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Deti z vylúčených komunít má do škôlok dostať projekt

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Úrad rómskeho splnomocnenca hľadá cesty, ako do materských škôlok dostať viac detí zo sociálne vylúčených rodín. Na jeseň plánujú začať s prácou vo vybraných rómskych rodinách, aby sa vo februári budúceho roka mohlo do škôlok zapísať čo najviac detí.

Vďaka podpore európskeho programu Progress sa úrad pokúsi presvedčiť rodiny o výhodách predškolského vzdelávania. Peter Pollák agentúre SITA povedal, že program môže pomôcť až 400 deťom.

Aktivity sa združia v projekte, ktorý vytvorili Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť a Rómsky vzdelávací fond. Zavádzať opatrenia a dohliadať na projekt bude úrad splnomocnenca. V týchto dňoch ukončil úrad výzvu, v ktorej hľadal sedem terénnych facilitátorov do projektu.

Facilitátor bude spolupracovať s rómskymi matkami, rodinami a komunitami tak, aby ich aj s deťmi pripravil na predškolskú dochádzku. Jeden takýto facilitátor bude zodpovedať za tri lokality, v ktorých sa zavedú aktivity súvisiace s projektom. Matky sa budú pravidelne stretávať a pod odborným vedením čítať detské knihy, ktoré potom môžu doma čítať so svojimi deťmi. Na výzvu sa prihlásilo vyše 100 záujemcov a záujemkýň, povedala projektová manažérka Tímea Kardos.

Projekt vyskúšali aj v Maďarsku. Na webovej stránke úradu sa píše, že tu tieto aktivity výrazne zlepšili vzdelávanie detí v rodine. Napomohli aj spolupráci rómskych rodičov so školami a škôlkami. K lepšiemu posunuli tiež postoje rómskych matiek k vzdelávaniu.

Aktivitám bude predchádzať výskum, ktorý vyhodnotí stav a postoje k vzdelávaniu vo vybraných lokalitách. Na záver projektu sa zistenia porovnajú s výsledkami z obcí, kde sa projektové opatrenia nezaviedli. Splnomocnenec verí, že keď sa v roku 2014 projekt skončí, bude známy správny model prípravy a predškolského vzdelávania detí z vylúčených komunít.

Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku hodnotí projekt a jeho ideu ako veľmi nádejné. Pollák hovorí, že projekt nie je novinkou, no čerstvé sú v ňom niektoré zmeny. Súčasné vedenie úradu upravilo platy pre ľudí pracujúcich na projekte tak, aby išlo viac peňazí na pomoc cieľovej skupine. Tiež už nebudú projekt manažovať podľa pôvodných plánov ľudia zo zahraničia, ale priamo úrad splnomocnenca.

Financovať to bude Európska komisia. Celý program Progress podporuje zavádzanie inovatívnych projektov v malom. Ak sa aktivity ukážu ako prínosné a nákladovo efektívne, bude možné ich rozšíriť.

Pollák, ktorý minulú jeseň ohlásil spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom spustenie takzvanej rómskej reformy na začiatok tohto roka, dodáva, že "prijatie potrebnej legislatívy si vyžaduje určitý čas, no pokým sa nám podarí presadiť potrebné legislatívne zmeny, využívame čas a možnosti, ktoré nám dáva Európska Komisia na to, aby sme predškolské vzdelávanie umožnili čo najväčšiemu počtu rómskych detí".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu