Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Poslanci majú výrokovú imunitu, ale môžu čeliť civilnej žalobe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslancom po postupnom obmedzení imunity zostala už len imunita na výroky pri výkone funkcie poslanca, ktoré prednášajú v Národnej rade Slovenskej republiky alebo v jej orgáne.

Za takéto výroky nemožno poslanca trestne stíhať, a to ani po zániku jeho mandátu. Napriek zachovaniu tzv. výrokovej imunity však môžu poslancov ich slová priviesť do problémov - nie však pred trestnými orgánmi, ale pred civilným súdom. Výroková imunita totiž nevylučuje, že človek, ktorý sa nimi cíti byť dotknutý, nemôže podať žalobu na ochranu osobnosti a ľudskej dôstojnosti tak, ako to urobil poslanec za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Martin Poliačik za vyjadrenia predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) na jeho adresu.

"Domnievam sa, že občianskoprávna zodpovednosť poslancov existuje a teda je možné sa domáhať ochrany osobnosti," povedal odborník na ústavné právo Marián Giba. O imunite na výroky podľa neho možno hovoriť len v súvislosti s výkonom funkcie poslanca a týka sa najmä trestného práva.

V prípade, že takúto žalobu za výroky politika bude posudzovať súd, mal by podľa Gibu prihliadať v prvom rade na to, či bol výrok prednesený v súvislosti s výkonom funkcie poslanca. "V takom prípade bude na jeho zvážení, či ponechá väčší priestor pre slobodný výkon mandátu, alebo či išlo o výrok, ktorý nijako nesúvisí s výkonom mandátu poslanca a ktorý mohol zasiahnuť do práva na ochranu osobnosti iného poslanca," vysvetlil Giba. V takom prípade by mohol súd takú civilnú žalobu uznať.

Poliačik žiada od predsedu národnej rady za jeho výroky písomné ospravedlnenie. "Predseda parlamentu prekrúcal moje slová a zámerne sa snažil vykresliť ma ako človeka, ktorý velebí a dokonca propaguje užívanie drog, čo som niekoľkokrát povedal, že tomu tak nie je. Som presvedčený o tom, že pán Paška si bol vedomý, že tomu tak nie je a urobil tak zámerne," uviedol Poliačik. Paška tak podľa neho poškodil vážnosť akýchkoľvek jeho ďalších výrokov v politike.

"A nemyslím si, že je správne, aby ľudia, aj vrcholoví predstavitelia štátu, zámerne klamali o niekom so snahou očierniť ho," dodal poslanec za SaS. V žalobe Poliačik spomína dva Paškove výroky, jeden predniesol v pléne parlamentu a druhý na tlačovej besede. Poslanec za SaS ešte v marci Pašku a premiéra Roberta Fica vyzval, aby prestali klamať o jeho osobe.

"Inak vás zažalujem za poškodzovanie dobrého mena. Ak s tým neprestanete okamžite, pôjde to na súd," povedal 12. marca Paškovi Poliačik. "Môžem dať hlasovať o tom, že ste s drogami vysporiadaný? Pravdepodobne nie," reagoval v pléne parlamentu Paška. Poliačik v marci viackrát čelil poznámkam od Pašku a Fica o jeho užívaní drog. Poliačik v jednom rozhovore v minulosti priznal, že v mladosti vyskúšal tvrdé drogy.

Paška 12. marca pred novinármi nazval Poliačika "neúnavným heroínovým propagandistom", ktorý po poslednom poslaneckom grémiu sršal vtipom a novinárom hovoril, ako Paška skrotol a zmenil názor a akí sú v Smere-SD amatéri, keď umožnili opozícii prerušiť všeobecným súhlasom schôdzu. „Ani som neskrotol, ani som nezmenil názor,“ poznamenal vtedy Paška.

Prečo trestné oznámenie podáva Poliačik s viac ako dvojmesačným odstupom vysvetlil nasledovne: "Ja nemám možnosť vlastnou hlavou zháňať si vedľajšie zdroje na to, aby som si platil právnikov. To znamená, náš právnický tím musel najprv vyriešiť všetky problémy, ktoré sú spojené s chodom parlamentnej schôdze a až potom som im mohol zadať vypracovanie žaloby, ktorá je mojou osobnou záležitosťou".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu