Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

STU už zverejnila prílohy problémovej zmluvy na upratovanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Shutterstock)

BRATISLAVA – Slovenská technická univerzita (STU) dnes po kritike Aliancie Fair Play vyriešila problém so zmluvou na upratovacie služby za viac ako milión eur a zverejnila aj jej prílohy. Táto zmluva totiž zvíťazila v súťaži Aliancie Fair Play "Ušetri štátu!", v ktorej verejnosť pátrala po nevýhodných zmluvách. Fakulta elektrotechniky a informatiky STU napokon zmenila aj dodávateľa upratovacích služieb.

Miliónová zmluva, na základe ktorej STU necháva upratovať priestory Fakulty elektrotechniky a informatiky STU, bola zverejnená, no chýbali jej najdôležitejšie časti. Zverejnené neboli prílohy, ktoré definujú, za čo má univerzita platiť a koľko budú jednotlivé služby stáť. Podľa Aliancie Fair Play zákon hovorí, že účinné sú iba zmluvy, ktoré sú zverejnené.

"Je otázne, či zmluva, v ktorej chýbajú jej najpodstatnejšie časti, sa vôbec dá považovať za zverejnenú. Ak by sme takú zmluvu považovali za nezverejnenú, vyplácanie faktúr za práce (čo sa už začalo diať) by bolo nezákonné. Preto sa s podnetmi obrátime na príslušné úrady," uviedla aliancia.

"Mrzí nás, že v prípade zmluvy medzi FEI STU a firmou Prima Invest došlo k chybe a nebola zverejnená príloha 1 a príloha 3. Okamžite problém riešime, prílohy sme už v tejto chvíli poslali do Centrálneho registra zmlúv a zverejňujeme ich aj na stránke www.stuba.sk," uviedla hovorkyňa STU Andrea Hajdúchová. Doplnila, že zmluvu zverejňovala pracovníčka, ktorá už v tomto čase na STU nepracuje, nahradila ju nová zamestnankyňa. "Prílohy č. 1 a 3 majú excelovskú podobu, pracovníčka im zrejme z tohto dôvodu nevenovala dostatočnú pozornosť, zverejnila iba zmluvu a prílohy vo wordovom formáte," poznamenala.

Hajdúchová informovala, že FEI STU sa rozhodla zmeniť dodávateľa na upratovanie po sťažnostiach zamestnancov a študentov na kvalitu a prostredie sociálnych zariadení. "Nová zmluva prinesie škole za 48 mesiacov úsporu minimálne 73 500 eur," povedala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu