Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Na Slovensku bude medzinárodné cvičenie protiteroristických jednotiek

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Overenie a zlepšenie spolupráce medzi osobitnými zásahovými jednotkami zoskupenia ATLAS v krízových situáciách, ktorých rozsah by si vyžadoval využitie pomoci iného členského štátu, je základným cieľom najväčšie cvičenie európskych protiteroristických jednotiek s názvom Atlas Common Challenge 2013. Uskutoční sa v stredu 17. apríla v priestoroch Súkromnej strednej školy v Kolárove.

Na cvičení sa okrem Slovenska zúčastnia ďalšie tri štáty. Slovenskému útvaru osobitného určenia Prezídia Policajného zboru SR, známemu pod názvom LYNX Commando, budú asistovať zásahové jednotky z Maďarska, Slovinska a Rumunska.

Zásahové cvičenie sa bude realizovať na základe špecifického scenára, ktorého námetom je mediálne známy teroristický útok na školu v ruskom meste Beslan z roku 2004. Pôjde o fiktívny útok teroristov na budovu školy s cieľom dosiahnuť splnenie požiadaviek teroristov prostredníctvom zadržiavania 280 žiakov školy a učiteľov. Plánované trvanie cvičenia je od 12. do 16. hodiny.

Ako vysvetlil Petar Lazarov z komunikačného odboru slovenského ministerstva vnútra, Atlas je názov pre medzinárodnú sieť združujúcu policajné jednotky špecializované na boj proti terorizmu z 36 štátov, prevažne členských krajín Európskej únie. Potreba cvičenia vyplynula z vývoja medzinárodnej bezpečnostnej situácie, ako aj z pokračujúcej integrácie európskych krajín vyžadujúcej úzku spoluprácu bezpečnostných zložiek členských krajín.

Osobne budú na cvičení prítomní aj predseda vlády SR Róbert Fico, minister vnútra Róbert Kaliňák, minister obrany Martin Glváč, minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič, prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar a veliteľ vzdušných síl OS SR Miroslav Korba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu