Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Pozor na novú fintu autičkárov: Zablokujú vám centrálne uzamykanie!

Naozaj ste zamkli?
Naozaj ste zamkli?

BRATISLAVA - Máte auto s uzamykaním na diaľkové ovládanie? Napriek automatike by ste nemali zabudnúť po zamknutí auta potiahnuť za kľučku a presvedčiť sa, že je skutočne zamknuté. Zlodeji totiž dokážu pomerne jednoducho rušiť signál vášho diaľkového ovládača.

Na trik upozornili české médiá. Vraj stačí, aby sa vedľa vášho auta na verejnom parkovisku motal nádejný zlodej, ktorý vlastným diaľkovým ovládačom od centrálneho zamykania dokáže rušiť ten váš. Stačí mu, ak stojí v okruhu zhruba desať metrov od vášho auta. Úplne nepozorovaný pritom môže sedieť napríklad v druhom aute. "Princíp sme vyskúšali a funguje. S ovládačom od Fabie sme zabránili zamknutiu Octavie, a to aj na vzdialenosť takmer desať metrov," píše server Novinky.cz. Finta fungovala aj na iných značkách áut. Jej detaily Novinky neprezradili, aby nepomohli perspektívnym kriminálnikom.

Jakub Šulc zo Škodovky pre Novinky potvrdil, že finta sa dá použiť pri všetkých autách, ktoré majú centrálne uzamykanie na elektromagnetický diaľkový ovládač. Webstránka cituje viacero prípadov, keď sa takto podarilo auto otvoriť aj nevedomky, bez zlého úmyslu.

O metóde vie aj slovenská polícia, no nepovažuje ju za nič nové. "Z pohľadu slovenskej polície táto metóda nie je nová. V ére diaľkových ovládačov sa s ňou stretávame už niekoľko rokov. Aj z tohto dôvodu výrobcovia motorových vozidiel v návodoch na používanie upozorňujú, že je potrebné vždy skontrolovať uzamknutie vozidla," informoval Topky policajný hovorca Michal Slivka.

Zdá sa tak, že najlepšou metódou ako predísť krádeži je klasické potiahnutie za kľučku, ako sme to robili v časoch, keď sa dvere zatvárali na kľúč a bez centrálneho uzamykania.

"Napriek tomu, že sa niekedy ponáhľam, vždy keď zamykám auto, kontrolujem, či som ho zamkol. Niektoré autá už dnes nemajú vo dverách tzv. policajtov - tyčky, ktoré ukazujú, či je zamknuté. A v okolitom hluku niekedy prepočujete pípnutie alarmu. Takže kľučka je aj na to, aby sme sa presvedčili, či je zamknuté. Chvíľa, ktorá stojí za to,"  hovorí Jozef Vydra, motoristický novinár z portálu podkapotou.zoznam.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu