Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rómovia na Luniku IX majú záujem najmä o poéziu!

Rómovia na Luniku IX majú záujem najmä o poéziu! Zobraziť galériu (7)
Rómovia na Luniku IX majú záujem najmä o poéziu! (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Chcú čítať! Obyvateľov sídliska Lunika IX., chcú priviesť k čítaniu a tak im skvalitniť život. Knižnica pre mládež mesta Košice v spolupráci so Saleziánmi don Bosca vyvíjajú aktivity na zlepšenie schopnosti čítať a znalosti slovenčiny u detí na tomto sídlisku a tak sa rozhodli spolu s neziskovou organizáciou Ľudia ľudom vyhlásiť nefinančnú zbierku kníh pre najmenších čitateľov.

 

Už od decembra minulého roku je v pastoračnom centre saleziánov na Luníku IX  knižnica, ktorá je otvorená pravidelne po nedeľnej svätej omši a v čase doučovania. Obsahuje najmä darované knihy, ktoré však neraz nevyhovujú potrebám miestnej komunity. „Chýbajú najmä knihy pre deti na tzv. prvé čítanie, ktoré majú jednoduchý príbeh, veľa obrázkov a veľké písmená. Malí čitatelia majú totiž neraz problém so slovenčinou, čítaním, aj pochopením textu,“ hovorí salezián Peter Roth. Zaujímavé je, že staršie deti aj dospelí majú veľký záujem o poéziu. „Je to i tým, že sú veľmi emotívne založený.“ Knižky, ktoré si u nich požičajú, zatiaľ vždy vrátili nepoškodené. „Boli použité, ale nezničili ch. Vážia si ich, veď v mnohých rodinách nemajú ani jednu knihu,“ dodáva.

Aby malí rómski čitatelia pochopili obsah kníh, tak pracovníčky Knižnice pre mládež, chodia v nedeľu v rámci svojho voľna na Lunik IX., medzi detských čitateľov. "Pripravujeme pravidelný program, v ktorom im atraktívnou formou priblížime knihy a ich hrdinov," vysvetľuje riaditeľka knižnice Iveta Hurná.


Košická knižnica pre mládež zároveň pripravila pre deti z Luníka IX aj zbierku kníh. Na ktorúkoľvek z 24 pobočiek knižnice môžu darcovia priniesť akúkoľvek detskú knihu, vítané sú najmä pre najmenších. Prispieť na tento účel môžu aj záujemcovia, ktorí detské knihy nemajú, a to prostredníctvom darcovského portálu ĽudiaĽuďom.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu