Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Košiciach kvôli problémovým susedom oplotili parkoviská: Načierno!

Košická mestská časť Západ oplotila parkoviská dvojmetrovým múrom. Zobraziť galériu (5)
Košická mestská časť Západ oplotila parkoviská dvojmetrovým múrom. (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Nemali to ľahké! Obyvatelia košického sídliska Lunik VIII., susediacim s Lunikom IX., mali problémy s niektorými neprispôsobivými občanmi z tohto neslávne známeho sídliska. Poškodzovali im autá, množili sa krádeže a zanechávali za sebou neporiadok. Košická mestská časť Západ preto musela blízke parkoviská oplotiť dvojmetrovým múrom, a tak aspoň čiastočne zamedziť vandalom v ich demolačnej činnosti. Na túto stavbu však nedostali od mesta povolenie!

„Je to čierna stavba. Mesto doteraz súhlas so stavbou nevydalo. Teraz je na ťahu stavebný úrad, ktorý začne priestupkové konanie,“ informovala nás hovorkyňa magistrátu Martina Urik Viktorínová.

Obyvatelia dotknutého sídliska si však múr pochvaľujú. „Bolo to strašné. Nachádzali sme tu smetie, ale i výkaly a mnohokrát nám mizli aj veci. Múr trochu pomohol, ale na parkovisko sa stále môžu dostať nespratníci z Lunika IX.,“ hovorí pán Ladislav z tejto mestskej časti. Podľa slov vedúceho kancelárie starostu MČ Západ, Mariána Krajňáka, sťažnosti občanov registrovali už dlhšiu dobu: Sťažnosti občanov z tejto lokality boli  dlhodobejšie, avizované prostredníctvom komisie regionálneho rozvoja miestneho zastupiteľstva už pred dvoma rokmi. Na jej zasadnutí vo februári tohto roku bol prerokovaný  zámer  „Oplotenie parkoviska Mikovíniho 61“, s plánom realizácie v roku 2013 na zlepšenie situácie s nedostatkom parkovacích miest v tejto lokalite.

Na miestnom úrade nepripúšťajú, že by išlo o protirómske opatrenie, i keď priznávajú zvýšený výskyt krádeží. Parkovisko bolo dlhodobo nevyužívané z dôvodu opakovaných krádeží a poškodení motorových vozidiel stojacich na jeho ploche.  Plánované je parkovisko ešte osvetliť a zlepšiť tak  horeuvedenú situáciu i kvalitu bývania obyvateľov Lunika VIII. Zfunkčnených a využívaných je aktuálne 13 parkovacích miest v uvedených  medziblokových priestoroch.  Náklady vo výške 4 740 eur boli schválené  v rozpočte mestskej časti v investičných akciách pre rok 2013,“ dodáva M. Krajnňák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu