Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Diaľničné známky zrušia: Počiatek vymyslel elektronické štítky

Ján Počiatek už robí prvé kroky ku zrušeniu diaľničných známok.
Ján Počiatek už robí prvé kroky ku zrušeniu diaľničných známok. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najneskôr v roku 2015 by sme mali skončiť s večným nalepovaním a zoškrabávaním dianľičných nálepiek na osobných autách. Ministerstvo dopravy plánuje ich zrušenie. Nálepky chce rezort nahradiť elektronickými štítkami.

Podľa doposiaľ zverejnených informácií by každý automobil do 3,5 tony mal elektronický štítok a diaľničný poplatok by sa dal zaplatiť cez internet, alebo SMS správou. Ako informujú Hospodárske noviny, štát by pri takomto systéme mohol ušetriť jednak na tlači a distrubúcií diaľničných nálepiek, a jednak na palive pre diaľničnú políciu, ktorá by už nemusela naháňať čiernych jazdcov. Diaľničné poplatky by sa meniť nemali.

Celá vec však má aj háčik - štát bude musieť vypísať tender na vybudovanie mýtneho systému pre osobné autá. Podľa zverejnených informácií už Národná diaľničná spoločnosť chystá podklady pre vypísanie takéhoto tendra. Koľko štát za systém zaplatí, ešte nie je jasné. "Cenu môže určiť len transparentné verejné obstarávanie. Veríme, že elektronický systém spoplatnenia vozidiel do 3,5 tony sa nám podarí spustiť najneskôr v roku 2015," informoval podľa Hospodárskych novín hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu