Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Počiatek sa chváli: Pripravil som na výstavbu kilometre diaľnic

Ján Počiatek
Ján Počiatek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister dopravy Ján Počiatek tvrdí, že počas prvého roku vlády v rekordne krátkom čase pripravili na výstavbu desiatky kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. Momentálne sa podľa neho súťaží vyše 85 kilometrov diaľnic, ktoré chce rezort v tomto roku aj reálne začať stavať.

"A to napriek tomu, že môj predchodca nám za takmer dva roky svojho pôsobenia nechal stavebné povolenia len na 18 kilometrov diaľnic," uviedol Počiatek. Plány rezortu v oblasti rozvoja infraštruktúry sú podľa ministra ambiciózne. Investície vo výške okolo 8 mld. eur, ktoré majú ísť do roku 2016 na tieto ciele, prinesú podľa Počiatka veľké množstvo práce najmä stavbárom, ale zároveň zlepšia kvalitu infraštruktúry.

Predseda KDH Ján Figeľ kritizuje Počiatka za rozbité cesty po zime. "My sme rozbehli projekty cez eurofondy na obnovu ciest I. triedy, žiaľ, minister Počiatek ich všetky zastavil a teraz sa čuduje, že cesty na Slovensku sú rozbité," uviedol Figeľ. Exminister dopravy tvrdí, že jeho nástupca nebol za celý rok schopný uzavrieť jediný tender, čo považuje za unikát na Slovensku. Pripomenul, že dva tendre, na výstavbu úsekov D1 s tunelom Višňové pri Žiline a Hubová - Ivachnová pri Ružomberku, ktoré sa začali ešte v závere roku 2011, stále nie sú ukončené. "Nič, nula, zero - to je výsledok Jána Počiatka pri výstavbe diaľnic na Slovensku," dodal Figeľ.

Počas vlády Ivety Radičovej, od júla 2010 do apríla 2012, začala výstavba úsekov R4 Košice - Milhosť (vyše 14 kilometrov), druhého profilu D1 Jablonov - Studenec (vyše 5 km), D1 Dubná Skala - Turany (16,5 kilometra), D1 Fričovce - Svinia (vyše 11 km), D1 Jánovce - Jablonov (I. úsek, 9 km). Spolu tak začali práce na 55 kilometroch diaľnic a rýchlociest, z toho 5 kilometrov v druhom profile. Tendre na prvé dve stavby začali ešte počas prvej vlády Roberta Fica. Tendre na stavbu úsekov D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala (13,4 km) a D1 Hubová - Ivachnová (vyše 15 km) začala ešte v roku 2011, ale pre námietky neboli dodnes uzavreté. Počas Radičovej vlády boli zároveň odovzdané obchvaty Hornej Štubne (vyše 4 km) a Trstenej (vyše 7 km) na R3 v polovičnom profile, dokončil sa opravený obchvat Svidníka (takmer 5 km) na R4, ako aj úsek Lehôtka pod Brehmi - Šiatorská Bukovinka (okolo 8,5 km) na R1. Do užívania tak odovzdali 25 kilometrov rýchlociest, z toho 11 km v polovičnom profile.

Za terajšej Ficovej vlády začala stavba obchvatu Žiaru nad Hronom (takmer 6 km) na R2. Okrem toho začali tendre na stavbu D3 Svrčinovec - Skalité (vyše 12 km) v polovičnom profile, D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka (viac ako 11 km), D3 Žilina, Strážov - Brodno (vyše 4 km), ako aj R2 Ruskovce - Pravotice (takmer 11 km, v polovičnom profile), R2 Zvolen, východ - Pstruša (okolo 8 km) a R2 Pstruša - Kriváň (vyše 10 km). V súťažiach začatých počas súčasnej vlády je tak 56 kilometrov, z toho 23 v polovičnom profile.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu