Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nitra vyhlásila 2. stupeň kalamitnej situácie: Na R1 sa tvoria záveje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NITRA - V okrese Nitra je pre snehové záveje vyhlásený 2. stupeň kalamitnej situácie. Vplyvom silného vetra sa aj na cestách v okresoch Zlaté Moravce, Pezinok, Senec, Nové Zámky, v okolí Bratislavy a na R1 v úseku Trnava - Sereď - Báb vytvárajú snehové jazyky až záveje.

Hmla s viditeľnosťou do 100 m je v okolí Popradu, Lučenca a Fiľakova. V oblasti Senca, Sládkovičova, Serede a Galanty je na vozovkách vrstva zľadovateného snehu do 3 cm. Pre vozidlá nad 10 m je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom a horské priechody Skýcov a Herlianske Sedlo. V celom okrese Sabinov sa na cestách v dôsledku mrznúceho mrholenia vytvára poľadovica.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, na D1 v úseku tunel Bôrik - Jánovce a R3 na Orave je vrstva čerstvého alebo kašovitého snehu do 2 - 3 cm.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý alebo pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do 2 cm. Na strednom a východnom Slovensku sú cesty vo vyšších polohách pokryté vrstvou utlačeného až zľadovateného snehu do 4 cm.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou kašovitého alebo miestami utlačeného snehu do 3 cm, okrem priechodov Biela Hora, Skýcov, Šútovce, Vyšehrad, Kremnické Bane, Veľké Pole, Cukmantel, Prašivá, Čertovica, Dobšiná, Branisko, Klenov, Soroška, Ďurďošík a Dargov, ktoré majú povrch vozoviek mokrý. Miestami zľadovatený sneh hrúbky do 2 cm je na horských priechodoch Huty a Zbojská. Na horskom priechode Pusté Pole je poľadovica.

SHMÚ: Na Slovensku sa bude šmýkať

Pred poľadovicou, ktorá sa bude tvoriť v Banskobystrickom, Košickom a v Prešovskom kraji, varuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Výstraha prvého stupňa platí do 20:00. Ľudia by si preto mali dávať na uliciach pozor, takisto môže byť poľadovica nebezpečná pre dopravu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu