Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Máme text obžaloby na prezidenta: Týmto chcú odstrániť Gašparoviča!

Čentéšovi sa funkcia generálneho prokurátora vzďaľuje. Zobraziť galériu (7)
Čentéšovi sa funkcia generálneho prokurátora vzďaľuje. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Parlament by sa onedlho mal zaoberať návrhom obžaloby na prezidenta republiky. Opoziční poslanci prezidentovi vyčítajú, že úmyselne porušil ústavu, keď odmietol vymenovať parlamentom zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora.

Opoziční poslanci by v najbližších chvíľach mali pripomienkovať návrh obžaloby prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý pripravila strana SaS. Podľa textu, ktorý majú Topky k dispozícií prezident nekonaním v primeranej lehote nezabezpečil riadny chod ústavných orgánov.

Žaloba na prezidenta
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

 

Obžaloba prezidentovi vytýka dobre známe konanie, či nekonanie, kvôli ktorému Slovensko už vyše roka nemá generálneho prokurátora. Podľa obžaloby prezident nielen nezabezpečil chod ústavných orgánov, ale prekročil aj svoje právomoci, ktoré mu okrem samotnej ústavy vytýčilo aj rozhodnutie Ústavného súdu. To síce prezidentovi dalo možnosť Čentéša nevymenovať, no iba z dôvodov viažucich sa k osobe kandidáta na generálneho prokurátora. Prezidentove dôvody sa však zväčša viažu k procesu voľby v parlamente. Podľa opozičných poslancov tak Gašparovič nemal právo Čentéša nevymenovať.

Šestnásť stranový text sa končí návrhom na rozsudok, podľa ktorého by prezident stratil svoju funkciu, ako aj možnosť opätovne kandidovať.

Napriek rozsahu obžaloby sa ani opozičníci nevyhli menším chybám. Jednu sme si všimli na druhej strane textu:

Návrh obžaloby prezidenta republiky
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

 

Návrhy rozsudku podľa obžaloby:

Žaloba na prezidenta
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

 

Na texte obžaloby prezidenta sa najprv budú musieť zhodnúť opoziční poslanci. Na jej zaradenie do programu parlamentnej schôdze im stačí tridsať poslaneckých hlasov. Návrh okrem SaS podporili aj KDH, Most-Híd a SDKÚ. Pridala sa aj časť poslancov z klubu Obyčajných ľudí. Podľa šéfa Mostu Bélu Bugára by prezident Gašparovič mal zvážiť svoje zotrvanie vo funkcií. "Gašparovič je 20 rokov hanbou, ale čo stvára teraz, je neakceptovateľné. Keby mal štipku hanby, tak by odstúpil," podčiarkol predseda SaS Richard Sulík.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) dnes na margo obžaloby podotkol, že je to vec, ktorá už presahuje hranicu zrozumiteľnosti a dehonestuje postavenie prezidenta. "Budeme to odmietať. Procedúra je ale jasná, ak sa skupina opozičných poslancov k tomuto kroku uchýli, bude sa to musieť prerokovať do 30 dní. Dopredu avizujem, že Smer-SD sa na tom podieľať nebude a nepodporí to," povedal Paška podľa TASR.

Opozícia chce obžalobu predložiť do parlamentu vo štvrtok.

Prezident republiky okrem podávania obžaloby čelí aj kritike, že nedokáže spoľahlivo vysvetliť, kde sa nachádzal počas osudnej poľovačky vo vojenskom priestore Lešť. V auguste 2009 tam nešťastnou náhodou zahynul poľovník. Prezidentská kancelária najprv tvrdila, že prezident sa v tom čase nachádzal v Chorvátsku. Keď denník Sme toto alibi vyvrátil, informovala kancelária, že prezident bol v Bratislave na futbalovom stretnutí. V ten deň sa však žiadny futbal v hlavnom meste nehral. Aktuálna verzia znie, že prezident bol vo svojej vile v Limbachu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu