Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ústavný súd v ohrození: Od januára 9530 sťažností a odškodné za vyše 4 milióny!

Ivetta Macejková
Ivetta Macejková (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Predsedníčka Ústavného súdu SR (ÚS) Ivetta Macejková upozorňuje, že sťažovatelia požadujú od začiatku toho roka primerané finančné zadosťučinenie v celkovej výške 4 732 500 eur. Pritom ústavnému súdu bolo od 1. januára 2013 doručených už 9 530 sťažností fyzických a právnických osôb.

 „Takýto stav nápadu sťažností na ústavný súd už na začiatku kalendárneho roka začína vážne ohrozovať jeho fungovanie,“ podčiarkla predsedníčka ÚS Macejková.

Sťažovatelia – predovšetkým právnická osoba P., s. r. o. - v nich namietajú najmä porušenie práv podľa čl. 46 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky, podľa čl. 48 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky a podľa čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. „I keď najväčší počet sťažností tvorí hromadné podanie jednej právnickej osoby P., s.r.o., návrhy nie sú totožné, preto sa ústavný súd musí zaoberať individuálne každým z nich. Sťažovatelia zároveň žiadajú priznať primerané finančné zadosťučinenie v celkovej výške až 4 732 500 ,“ informovala Macejková.

Taký vysoký počet sťažností registroval ústavný súd v minulom roku až k 2. júlu. V roku 2012 bolo ústavnému súdu doručených 14 258 sťažností a návrhov, čo je o 9 981 sťažností a návrhov viac ako rok predtým. Ústavný súd nedisponuje materiálnymi, technickými, personálnymi ani finančnými prostriedkami na spracovanie takého enormného nárastu počtu podaní. „Aj keď ústavný súd nemá na prerokovanie sťažností fyzických a právnických osôb stanovené lehoty, prevažná väčšina sťažovateľov žiada o prednostné vybavenie svojej sťažnosti a mnohí požadujú aj dočasné opatrenie. Takýto nárast sťažností neprimerane zaťažuje sudcov ústavného súdu, ktorých je trinásť, a ktorí by sa mali zaoberať predovšetkým podaniami – návrhmi a sťažnosťami, ktoré sú štandardnými právomocami ústavných súdov okolitých krajín,“ zdôraznila predsedníčka ÚS Macejková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu