Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bohatá snehová nádielka pokryje celé Slovensko: Miestami napadne až 30 cm!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa na pondelok 14. januára. Tvoriť sa majú snehové jazyky, záveje a poľadovica, keďže bude na veľkej časti územia snežiť.

Podľa meteorológa Slovenského hydrometeorologického ústavu Norberta Polčáka, najintenzívnejšie zrážky sa dajú očakávať na západe územia a v južnej polovici stredného Slovenska. Snežiť má na celom západnom a takmer celom strednom Slovensku. SHMÚ očakáva, že na viacerých miestach spadne 10 až 30 cm nového snehu. To môže ohroziť dopravu aj pohyb osôb. Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

V okresoch juhozápadného, južného a juhovýchodného Slovenska sa ráno a doobeda očakáva tvorba poľadovice. Snehové jazyky a záveje možno očakávať v ranných hodinách na takmer celom území Slovenska. Na náveterných, južne orientovaných svahoch pohorí v týchto lokalitách môže nasnežiť aj viac.

K sneženiu sa v horských oblastiach, a aj na juhu západného a stredného Slovenska pridá vietor 20 až 30 km/h, v nárazoch ojedinele okolo 50 km/h, pri ktorom sa budú tvoriť snehové jazyky alebo záveje. "V pondelok podvečer a v noci z pondelka na utorok bude sneženie v nižších polohách Slovenska väčšinou prechádzať do dažďa so snehom alebo do dažďa, pri ktorom sa môže tvoriť poľadovica,“ upozornil Polčák.

Výstraha pred snehovými jazykmi platí takmer na celom území.

Bohatá snehová nádielka pokryje
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu