Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na východe Slovenska výrazne stúpajú hladiny riek, hrozia povodne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dážď a topenie snehu prispeli v priebehu uplynulých hodín k stúpaniu hladiny niektorých tokov na východnom Slovensku.

"V priebehu včerajšieho (15.1.) popoludnia sme zaznamenali výrazné vzostupy hladín najmä na menších ľavostranných prítokoch Hornádu (Olšava) v okrese Košice okolie," informoval dnes hydrológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Michal Hazlinger.

Už v utorok (15.1.) zaznamenali meteorológovia v priebehu 24-hodinového intervalu úhrn zrážok vyše 20 milimetrov. Ďalších 10 milimetrov pribudlo v niektorých lokalitách aj po dnešnom daždi. "Aktuálne je výrazný vzostup vodných hladín na tokoch v hornej časti povodia Laborca, v hornej časti povodia Ondavy a pokračuje vzostup v povodí Olšavy prítok Hornádu. Prvý stupeň povodňovej aktivity je na Olšave v stanici Bohdanovce, na Hornáde v stanici Koškovce, na Výrave a na rieke Roňava na juhu východného Slovenska," podotkol Hazlinger.

Vzhľadom na to, že by dážď mal pokračovať aj dnes, ešte do dnešného večera možno ojedinele počítať s úhrnom zrážok do 12 milimetrov. Hydrológ preto očakáva, že aj naďalej hrozí vzostup hladín najmä v horných častiach povodí Laborca a Ondavy. "V dôsledku tekutých zrážok a oteplenia stúpa hladina aj na tokoch, ktoré k nám pritekajú z Ukrajiny (Uh, Latorica), a preto možno očakávať vzostupy vodných hladín aj v dolnej časti povodia Bodrogu," dodal Hazlinger.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu