Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Neskutočná pravda o svete plnom hladu: Polovica všetkých potravín ide do koša!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

LONDÝN – Až polovica všetkých potravín na svete – čo predstavuje dve miliardy ton ročne – končí medzi odpadkami. Vyplýva to zo správy britského Ústavu strojného inžinierstva zverejnenej vo štvrtok.

Podľa jeho údajov sú dôvodmi slabá infraštruktúra a zlé skladovanie v rozvojových krajinách, prísne pravidlá zakazujúce predaj po dátume spotreby, výhodné množstevné zľavy a úzkostlivosť konzumentov. Štúdia tiež zistila, že v Británii, ktorá je jednou z krajín, kde sa najviac plytvá potravinami, nezozbierali z dôvodu fyzického vzhľadu až 30 percent zeleniny, pretože by ju supermarkety nechceli. Doktor Tim Fox z inštitútu v tejto súvislosti uviedol, že zistená úroveň plytvania je „ohromujúca“.

Každoročne sa na svete vyprodukujú štyri miliardy ton potravín, podľa štúdie sa ale 30 až 50 percent z nich nikdy neskonzumuje. Štúdia tiež uvádza, že polovicu jedla, ktoré sa predá v Európe a v Spojených štátoch, vyhadzujú samotní konzumenti. Toto jedlo by pritom mohlo nasýtiť hladujúcich, ktorých je na svete stále veľa. „Je to tiež zbytočné míňanie pôdy, vody a energetických zdrojov používaných pri produkcii, spracovaní a distribúcii potravín,“ podotýka Fox. Navnivoč podľa správy takto celosvetovo vyjde až 550 miliárd kubických metrov vody použitej na zavlažovanie plodín, ktoré nikdy nikto nezje.

Podľa OSN svetová populácia vzrastie do roku 2075 na 9,5 miliardy, čo znamená, že nakŕmiť bude treba o tri miliardy ľudí viac.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu