Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Američania si jedlo nevážia: Vyhadzujú takmer polovicu potravín!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Obyvatelia USA vyhodia ročne 40 percent svojich potravín v celkovej hodnote približne 165 miliárd dolárov (v prepočte približne 132,7 miliardy eur). Vyplýva to zo štúdie, ktorú uskutočnili vedci z organizácie Natural Resources Defense Council (NRDC).

"Ako národ v podstate vyhadzujeme každé druhé jedlo, ktoré nám príde do cesty. To sú vyhodené peniaze a hodnotné zdroje," uviedla Dana Gunders. Tá spolu s kolegami zistila, že priemerná štvorčlenná americká rodina vyhodí ročne potraviny v hodnote 2 275 dolárov (zhruba 1800 eur).

Veľkú časť vyhodených potravín taktiež tvoria ovocie a zelenina v obchodoch a jedlá z reštaurácií, kde podávajú príliš veľké porcie. Odborníci navyše vypočítali, že plytvanie potravinami má stúpajúci trend. Oproti 70. rokom minulého storočia totiž zaznamenali až 50-percentný nárast.

Podľa ich slov by pritom aj 15-percentný pokles plytvania dokázal poskytnúť jedlo až 25 miliónom obyvateľov ročne. Takýto pokles by mal pozitívny vplyv aj na skládky odpadu, kde nevyužité potraviny tvoria najväčšiu časť pevného odpadu.

Predstavitelia NRDC preto žiadajú americkú vládu, aby sa tomuto problému venovala a stanovila si za cieľ znížiť plytvanie potravinami. "Bez ohľadu na to, akým spôsobom vyrábame naše potraviny, ak sa nespotrebujú, tak to nie je dobrý spôsob využívania zdrojov," dodala Gunders.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu