Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pre rozvoj samospráv budú kľúčové eurofondy, tvrdí Dvonč

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Rozvoj miestnych samospráv bude ďalej možný predovšetkým hlavne vďaka eurofondom. Myslí si to predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Dvonč. Agentúre SITA povedal, že systém získavania peňazí z Európskej únie slovenskými mestami a obcami však potrebuje zmenu z administratívneho aj implementančného hľadiska.

ZMOS má podľa Dvonča snahu zjednodušiť aj administratívnu náročnosť tak, aby sa dalo lepšie predchádzať korekciám pri čerpaní eurofondov. V novom programovacom období v rokoch 2014 až 2020 by napríklad mohlo fungovať dvojúrovňové schvaľovanie projektov. Tie by napríklad prechádzali predbežným konaním na základe vypracovaných štúdií a len na skontrolované a odobrené štúdie by sa robila projektová dokumentácia. Na tú sa tak zbytočne neminú peniaze. Aktuálne sa podľa Dvonča systém čerpania predražuje viacerými povinnosťami žiadateľov.

„Mnohokrát cestujete do hlavného mesta na riadiaci orgán len preto, aby ste opečiatkovali nejaký papier alebo prevzali dokumenty,“ hovorí predseda. Okrem toho samosprávy pociťujú ako veľký problém aj nevyplácanie platieb včas. „Ak mestám a obciam riadiaci orgán dlhuje a tie musia dodávateľa zaplatiť, tak si berú úvery a celý vzťah sa predražuje,“ hovorí Dvonč. ZMOS už požiadal o vyplatenie všetkých záväzkov z eurofondov, tak aby tie, ktoré boli známe a boli schválené do 31. augusta, boli na účtoch samospráv ešte do konca tohto roka.

Mestá a obce by si okrem toho mohli podľa predsedu ZMOS-u vytvárať projektové tímy, ktoré by sa venovali iba čerpaniu fondov EÚ. Fungovať by mohli na úrovni miest a obcí, alebo by sa mohli spájať niekoľké z nich dohromady. Dvonč uznal, že s eurofondmi to samosprávy nemajú jednoduché. „Roky hojnosti“ sú podľa neho preč a s nimi aj rozvojové projekty. Práve preto sú potrebné peniaze z EÚ. Treba podľa neho dávať obrovský dôraz na to, akým spôsobom budú jednotlivé priority a možnosti čerpania pripravené. „Toto považujeme za kľúčové,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu