Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Eurofondy má koordinovať úrad vlády

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Koordináciu eurofondov by mal mať od apríla 2013 na starosti úrad vlády. V súčasnosti ju riadi rezort dopravy.

„Cieľom návrhu zákona je zlepšenie koordinácie a čerpania finančných prostriedkov z fondov Európskej únie. Predložený návrh zákona reaguje na skutočnosť, že 26. novembra 2012 bola zriadená funkcia podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície,“ argumentujú autori novely kompetenčného zákona. Prezident vymenoval 26. novembra do kresla nového vicepremiéra Ľubomíra Vážneho (Smer-SD).

Bude zabezpečovať koordináciu veľkých investičných projektov s predpokladanými nákladmi nad jednu miliardu eur. Podľa návrhu štatútu by mal dohliadať aj na veľké investičné projekty štátu alebo s jeho účasťou pri očakávaných nákladoch do jednej miliardy eur, a to na základe rozhodnutia

Vicepremiér pre investície by mal zároveň koordinovať využívanie finančných prostriedkov z Európskej únie v nasledujúcom programovom období 2014 až 2020 ako aj prípravu Partnerskej dohody na roky 2014 - 2020 na národnej úrovni. Podpredseda vlády pre investície by mal zároveň zhodnocovať reálnosť a potrebu veľkých investičných projektov, ako aj predkladať vláde štúdie uskutočniteľnosti s konkrétnymi návrhmi financovania a návrhmi na výstavbu.

Popritom by mal vypracovávať Stratégiu hospodárskeho rozvoja Slovenska, ktorá má obsahovať koncepcie rozvojových programov v oblasti hospodárstva a ekonomiky. Podľa Vážneho je dôležité nastaviť lepšie podmienky pre čerpanie eurofondov, ktoré by sa malo zjednodušiť, zrýchliť a odbyrokratizovať.

Premiér Robert Fico 6. decembra počas Hodiny otázok v parlamente avizoval, že koordináciu eurofondov bude mať na starosti úrad vlády.

"Najvhodnejšie miesto pre centrálnu koordinačnú jednotku bude úrad vlády. Teraz rozhodujeme len o okamihu, kedy tento presun nastane," vyslovil sa Fico. Kabinet podľa neho zároveň chce do budúcna znížiť počet operačných programov, ktorých je v súčasnosti 11.

Pri rokovaniach o eurorozpočte na obdobie 2014 - 2020 bude Slovensko prioritne presadzovať viac peňazí na kohéziu, vyššie tempo približovania priamych platieb pre farmárov a viac financií na odstavenie blokov jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice.

"Hlavnou podmienkou je minúť čo najviac peňazí doma, nie na nákup drahých technológií v zahraničí. Jednoznačnou úlohou je podpora hospodárskeho rastu," komentoval premiér využitie európskych peňazí v ďalšom programovom období.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu