Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Budúci rok chcú začať s celonárodnou diskusiou o budúcnosti EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ministerstvo zahraničných vecí chce už na budúci rok vytvoriť priestor pre celospoločenskú diskusiu o Európskej únii (EÚ) a jej budúcnosti. Do diskusie by sa mali zapojiť predstavitelia parlamentu, politických strán, vlády, ale aj mimovládnych organizácií, samospráv, cirkví či záujmových združení a akademickej obce.

Mali by byť súčasťou Národného konventu o EÚ, ktorého prvé plenárne zasadnutie by sa malo uskutočniť do 30. mája 2013. Navrhuje to rezort diplomacie v materiáli s názvom Obnovenie činnosti Národného konventu o EÚ, ktorý je v pripomienkovom konaní.

"Obnovenie činnosti Národného konventu povedie k vytvoreniu platformy na širokú diskusiu a priestor na hľadanie spoločenského konsenzu k závažným európskym témam na vnútropolitickej úrovni," píše sa v dokumente. Národný konvent by podľa rezortu zahraničia mohol prispieť k riešeniu pretrvávajúceho problému, ktorý potvrdzujú aj viaceré analýzy a prieskumy. Slovenskí občania sa voči členstvu SR v EÚ síce stavajú v prevažnej miere pozitívne, problémom však je nedostatočná znalosť konkrétnych aspektov členstva SR v EÚ.

"Občianska podpora členstva SR v EÚ je preto krehká a pasívna," konštatuje ministerstvo. Národný konvent by tak mal pomôcť zmeniť pasívny charakter podpory EÚ a znížiť pocit odtrhnutosti slovenských občanov od procesov v EÚ, ktoré občania v štáte chápu ako niečo, čo sa nás bezprostredne netýka. Ministerstvo sa nádeja, že Národný konvent by mohol prispieť aj k väčšej účasti v blížiacich sa voľbách do europarlamentu v roku 2014. "V ostatných dvoch voľbách do Európskeho parlamentu mala SR najnižšiu účasť," pripomína ministerstvo.

Súčasťou Národného konventu by mali byť aj pracovné skupiny, ktoré by sa venovali vybraným témam. Ministerstvo na najbližšie roky navrhuje tri témy – prehlbovanie európskej integrácie a jej perspektívy, Slovensko v procese európskej integrácie po 10 rokoch od vstupu do EÚ a slovenské predsedníctvo v Rade EÚ v roku 2016. Výsledkom činnosti týchto pracovných skupín by boli odporúčania pre vládu aj pre plenárne zasadnutie Národného konventu, ktoré by na ich základe a po diskusii prijímalo deklarácie k najdôležitejším otázkam európskej integrácie.

Plenárne zasadnutie Národného konventu bude dvakrát ročne za účasti najvyšších ústavných činiteľov, predstaviteľov diplomatického zboru členských štátov EÚ a poslancov Európskeho parlamentu zvolených v SR. "Činnosť Národného konventu by mohol slávnostne otvoriť prezident SR. Na zasadnutia budú prizývaní aj najvyšší predstavitelia únijných inštitúcií," plánuje rezort diplomacie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu